VIJESTI

Referendum neće zaustaviti BiH na njenom evropskom putu

Lideri SDA i SBB-a, Izetbegović i Radončić iz Srebrenice poručili

Autor:A. HADŽIĆ

26.9.2016

Prije ulaska u dvoranu Doma kulture u Srebrenici gdje je počeo centralni predizborni skup SDA-SBB, lider SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić odgovorili su na nekoliko pitanja novinara.

Na pitanje novinara kako komentariše održavanje referenduma u RS-u, Bakir Izetbegović se prisjetio prošlih vremena koji nikome nisu donijeli dobro.

- Kad su tada odlučili da se s drugima raziđu, znamo kako je to kulminiralo ovdje u Srebrenici. Niko ne smije biti tvrdoglav. Tužilaštvo je danas donijelo neke svoje odluke. Ne treba vući konopac dok ne pukne. Kad pukne oni koji su previše vukli padnu na leđa - kazao je Izetbegović.

On je odgovorio i na pitanje novinara da li će Bošnjaci izgubiti Srebrenicu na predstojećim lokalnim izborima.

- Naše je da učinimo sve da je ne izgubimo, da na čelo opštine dođe čovjek koji će predstavljati sve građane u Srebrenici, a ne neko ko će predstavljati samo pola populacije, neko ko će negirati genocid, koji potvrđen presudom Međunarodnog suda u Hagu - kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje da li nereagovanje Međunarodne zajednice, vezano za jučerašnji referendum može dovesti do nekih novih referendumam, Radončić je odgovorio:

"Mi smo kao bošnjački politički faktor uradili sve da se cijela situacija završi što legalnije i što mirnije. Osobno rekao sam da ovaj referendum neće zaustaviti BiH na njenom evropskom putu, naprotiv, da će skrenuti pažnju evropskih sila da taj put bude brži, a da će pojedinci koji su se igrali vatrom snositi konsekvence. Mislim da se to danas već i dešava. Bošnjaci i Srbi moraju da žive zajedno u cijeloj BiH. Ponudili smo tolerantan kompromis, legalistički način koji nikoga ne treba da vrijeđa i ja očekujem da osim personalnih problema, kojih će pojedinci imati, priča sa referendumom bude završena na način kako su to svi analitičari predvidjeli. BiH ide naprijed, opstat će, a bojim se ili želim da politički nestanu svi oni koji su ovo zakuhali".