LIFESTYLE

Razvoj u rukama lokalnih vlasti

UNDP u Bihaću obilježio 50. godinu postojanja

Avaz.ba

26.9.2016

UNDP je sinoć u Bihaću obilježio 50 godina prisustva u svijetu i 20 godina u BiH.

UNDP je globalna razvojna mreža Ujedinjenih nacija, koja djeluje u skoro 170 zemalja. U Bosni i Hercegovini, UNDP je već dvadeset godina posvećen pomaganju kroz jačanje državnih i lokalnih kapaciteta za provedbu političkih, ekonomskih i socijalnih reformi i razvoja, a prevashodno se – kroz brojne aktivne projekte – baziraju se na socijalnoj inkluziji i potpunom otklanjanju siromaštva, uz podršku međunarodnih partnera u razvoju što je prioritetni cilj organizacije do 2030. godine. 

U prošloj godini UNDP je uložio 73 miliona dolara u razvoj u BiH, posebno u program obnove. 

1

Poseban fokus stavljen je na projekte energijske efikasnosti. Energijska efikasnost (EE) u BiH je u početnoj fazi. Javni objekti u BiH trenutno troše troše tri puta više energije nego što propisuju EU standardi, te čine značajan dio budžetskih troškova, te je jedan od prvih zadataka da postanu energijski efikasni. 

U Unsko sanskom kantonu kroz GED projekat, već drugu godinu za redom, osigurano je pola miliona KM za mjere energetske efikasnosti, a među prvima korist od projekata EE osjetili su mališani dječijeg vrtića u Bosanskoj Krupi, koji je uz ljepši izgled, novu termo fasadu, dobio i novu stolariju, prozore, vrata, te solarne panele za grijanje na krovu.

U Unsko sanskom kantonu UNDP je posebno ponosan na ILDP projekat (Projekat integriranog lokalnog razvoja), koji je lokalnim vlastima dao priliku da budu pokretači razvoja, da izrade i realiziraju razvojne strategije, privuku finansijska sredstva i upravljaju lokalnim razvojem u partnerstvu sa privatnim sektorom i lokalnim zajednicama. Projekat ILDP pomaže lokalnim zajednicama da postanu spremnije za efikasno iskorištavanje finansijske pomoći EU. Strategija razvoja je takoder izradena u Kantonu, a trenutno se radi na uspostavi mehanizama za implementaciju same strategije.

Kroz ILDP projekat podržane su incijative međuopćinske saradnje kao npr. „Održivo upravljanje otpadom“ u općinama Bosanska Krupa, Cazin i Bužim, a za šta je kroz ILDP osigurano 80 hiljada KM, a općine su uz dodatnih 80.850 KM, omogućila postepeno zatvaranje stare deponije i izgradnju reciklažnog centra koji je na usluzi i općinama Bužim, Cazin i Bosanska Krupa.

2465207cfa559b067ea8
 
Tu je i drugi projekat međuopćinske suradnje općina Velika Kladuša, Sanski Most i Ključ „Razvoj plasteničke proizvodnje“, čiji se značaj ogleda ne samo u razvoju i unapređenju ruralne proizvodnje, već i u namjenskom i kontroliranom upravljanju poljoprivrednim zemljištem, što će imati pozitivan utjecaj i na okoliš.

Bišćani su sinoć na gradskom trgu imali priliku vidjeti radove deset mladih bh. umjetnika s Akademije likovnih umjetnosti , koji su, vođeni vlastitom kreativnom vizijom, napravili izuzetna platna koja predstavljaju projekte UNDP-a u BiH. Posebni gosti proslave UNDP bili su najmlađi stanovnici Bihaća, koji su se u, samo za njih napravljenom kutku, družili, igrali, crtali, te ponešto i korisno naučili.

Otkriven je i konceptualni digitalni sat, koji u svjetlosnoj refleksiji radi inverziju, za UNDP ove godine dva važna broja, 50 i 20.

UNDP je obilježavanje svojih jubileja počeo u Sarajevu, pa se su se proslave nastavile u Trebinju, Mostaru i Banja Luci, a eventom u Bihaću završeno je obilježavanje ovih značajnih datuma. (kraj)