BIH

Bosić nakon referenduma: "Sram te bilo Milorade"!

Predsjednik SDS oštro kritikovao Dodika

Avaz.ba

26.9.2016

– Sram treba da bude Milorada Dodika, jer kao predsjednik RS-a na taj način tretira 45 posto građana koji nisu izašli na referendum, a to je njihovo građansko pravo. Dodikovo bahato ponašanje je još jedan dokaz da se radi o čovjeku koji razbija jedinstvo u RS-u – rekao je.

Srpska demokratska stranka spasila je referendum u Republici Srpskoj, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.
 
Naveo je da je najbolja vijest kada je jučerašnji dan u pitanju to što nisu zabilježeni nikakvi incidenti jer bi to imalo dalekosežne posljedice.
 
"Sada je očigledno da bez SDS-a i ostalih opozicionih stranaka referendum ne bi uspio, odnosno ne bi imao onih zakonskih 50 posto plus jedan glas. Mogu da kažem da je naša odluka da učestvujemo i pozovemo ljude da glasaju spasila situaciju. Izlaznost od 55 posto je mala izlaznost, s obzirom da 90 posto građana po našoj procjeni smatra da 9. januar treba da bude Dan RS", rekao je Bosić, prenosi Tanjug.
 
Rekao je da je takva izlaznost iznenađenje, ali da odgovornost za to snosi SNSD i Miloradu Dodik "koji je insistirao da se referendum održi sedam dana prije lokalnih izbora i na taj način poslao poruku da se radi o predizbornoj manipulaciji".
 
"Tvrdnje da se radi o anketi i slične aktivnosti dovele su do toga da je izlaznost mala", rekao je Bosić.
 
Izjavu Dodika da sram treba da bude one koji nisu izašli na referendum prokomentarisao je riječima da "sram treba da bude Dodika koji na takav način tretira 45 posto građana koji nisu izašli na referendum".
 
"Takav bahati odnos dokaz je da se radi o čovjeku koji razbija građane po svim linijama i koji je glavni faktor nestabilnosti i nejedinstva u RS", rekao je Bosić.
 
Uputio je Dodiku pitanje "Šta sad?".

 
"Ako je samo promjena zakona, moglo se to uraditi i bez referenduma. Vidjećemo kojim putem će ovo ići. Mi smo zabrinuti za situaciju i smatramo da je ovo osnov za dalje zaoštravanje.
 
Upozoravamo sve one koji bi htjeli na ovakvoj situaciji da potegnu bilo kakve ekstremne korake kao što su sankcije, hapšenja ili nešto slično da to ne rade. To nisu radili kada su u pitanju odluke Ustavnog suda vezano za Mostar, ne treba ni sada to da rade", naglasio je Bosić i dodao da smatra da bi Dodik vjerovatno želio da do toga dođe jer bi ga to amnestiralo od nekih drugih stvari.