BIH

Spektakl iz Mostara vs "spektakl“ u RS

Okrenimo se ljepšim stvarima, dođimo sebi

A. ČULIĆ

26.9.2016

Nažalost, živimo u takvoj državi u kojoj su pravilu nebitne stvari bitnije od bitnih. Referendum u RS raspisan – gle slučajnosti – sedam dana uoči lokalnih izbora u BiH tako je zasjenio događaj o kojem se pohvalno izrazio i LeBron James. Poslije Michalea Jordana vjerovatno najbolji košarkaš kojeg je dunjaluk izrodio.

LeBron je čovjek o sebi pri sebi, kada bi ga pitali zna li šta je, gdje je ta, da prostiš, Republika Srpska sigurno bi, gotovo stoprocentno odgovorio „kako da ne“.

Ne zna vjerovatno on ni gdje je Mostar, no na poseban, spektakularan način imao je priliku saznati.

Takmičenje Svjetskog prvenstva u Red Bull Cliff Divingu koje je održano proteklog vikenda događaj je koji bi po svemu morao biti medijski propraćeniji od avanturističkog poduhvata političkih čelnika u manjem bh. entitetu. 

Sukobili su se tako proteklog vikenda, fiktivno, spektakl iz Mostara i onaj iz RS, ljepše vs ružnije. I u medijima je pobijedio drugi "spektakl“, ali to je zbog nas, jer smo takvi kakvi smo. Možda bi konačno trebalo da se okrenemo ljepšim stvarima.

Jer u realnosti, zdravorazumski, mnogo više ljudi uživalo je proteklog vikenda u Mostaru, nego što ih je bilo sretno u RS-u, posebno recimo u Donjem Žabaru gdje je referendum bio glavna atrakcija.

Što se planetarno popularnog tamičenja tiče, spomenimo samo da je aktuelni prvak Gary Hunt drugim mjestom iz Mostara došao na korak do svoje šeste titule. Ipak, ne može biti sasvim zadovoljan, jer Stari most ostaje mjesto na kojem još nije uspio pobijediti.

Ko zna razdvojiti bitno od nebitnog, zna da je Hunt u ovoj vrsti skokova ono što je Ronnie O'Sulliven u snookeru, LeBron James u košarci...

Milorad Dodik košarkaški je zaljubljenik, ali teško da ga zanimaju snooker ili akrobatski skokovi.

Možda je ovih drugih ljubitelj, ali u nekom drugom kontekstu. Pametan čovjek međutim veću će satisfakciju imati u skokovima koje upriliči Gery Hunt, a ukoliko neće, onda jednostavno nije pametan. Računica je jasna.