VIJESTI

Duraković nakon sastanka s liderima: Ako izgubimo Srebrenicu cijela država će osjetiti posljedice

Načelnik Srebrenice nakon sastanka u hotelu "Holiday"

S. D.-Am. K.

26.9.2016

11:40 Završen je sastanak lidera stranaka iz BiH koji se održao u hotelu "Holiday" u Sarajevu.

Nakon sastanka Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, koji je inicirao sastanak je kazao:

"S obzirom da sam ja cijelo vrijeme imao podršku ovih političkih opcija danas sam odlučio da se sastanem sa liderima ovih pet političkih opcija SDA, SBB, SBiH, DF i SDP. Nekoliko dana prije izbora htio sam upoznati lidere o situaciji na terenu koju imamo, i da neke zadnje detalje koje imamo zaokružimo da bi smo mogli iznijeti ove izbore i pobijediti one politike koje očito u Srebrenici žele promijeniti stvari. Još jednom sam dobio ličnu podršku, zaželili su mi sreću i nadam se da ćemo u nedjelju imati pozitivan ishod".

Duraković je kazao da je sa liderima stranaka razgovarao i o referndumu.

- Referendum je prošao tiho što se tiče Srebrenice. Izlaznost je bila vrlo mala, kako su oni kazali 34 posto, mada je izlaznost bila manja. Nije bilo nikakvih problema sa sigurnosnog aspekta jučer. U Srebrenici je situacija pred izbore napeta. Ima građana koji su zabrinuti. Jučer je bio referendum pa sada imamo izbore, mogućnost da izgubimo Srebrenicu, a ako izgubimo Srebrenicu onda to mogu biti posljedice za cijelu državu i iz tog razloga i jesam razgovarao sa prvim ljudima ovih pet političkih opcija, kazao je Duraković. 

Na pitanje novinara ko bi trebao reagirati zbog nezakonitog referenduma Duraković je kazao:

"Vjerovatno institucije ove države, istražni organi i oni koje trebaju da goen one koji krše odluke Ustavnih sudova“.

(Video: Am. KOVAČ)

10:58 U hotelu "Holiday" u toku je sastanak koji je inicirao Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, a na kojem prisustvuju lideri stranaka iz BiH.

Kako javlja reporterka "Avaza" Bakir Izetbegović, lider SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH, već je stigao na sastanak, kao i Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost BiH, Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte te Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Tema sastanka još nije zvanično saopćena, no prema nezvaničnim informacijama tema će biti referendum u RS-u i lokalni izbori.