DIJASPORA

U Sindelfingenu osnovan Kulturno umjetničko društvo Bošnjak

Prioritet folklorna sekcija

Autor:B. ŠIŠIĆ

26.9.2016

U gradu Sindelfingenu u Njemačkoj osnovano je novo Kulturno umjetničko društvo pod nazivom „Bošnjak“. Prioritet ovog društva je da okuplja mlade ljude sa područja BiH, ali i ostalih država, a koji žele da budu dio kulture i da na najbolji način prezentiraju kulturu država iz kojih dolaze.

Naravno, prirotet će biti folklorna sekcija KUD Bošnjak, jer upravo ta sekcija je pravi mamac za omladinu koja želi da se druži, da igra širom Njemačke, ali i Evrope.

Koreograf za folklorne igre u novoosnovanom KUD Bošnjak je Mirsad Helja, istaknuti i priznati koreograf koji je generacije i generacije mladih ljudi naučio da igraju.

folklorna-sekcija-kud-bosnjak-sindelfingen

Folklorna sekcija KUD Bošnjak" Sindelfingen 

„Ukazala se potreba za osnivanjem novog društva, pa smo tako nas nekolicina došli na ideju da to u što kraćem roku uradimo. Za veoma kratko vrijeme uspjeli smo animirati roditelje i njihovu djecu, a ovim putem sada pozivam sve one koji žele da budu dio "Bošnjaka“ i naše folklorne sekcije da nam se pridruže. Nesebičnu pomoć imali smo od članova i predsjednistva KUD Zlatni ljiljani iz grada Mannheima i njihove predsjednice Melise, koja nam je u mnogim stvarima izašla u susret“, rekao nam je Helja.

 Iz KUD Zlatni ljiljani Mannheim također pozivaju sve zainteresovane da se pridruže njihovom klubu i folklornoj sekciji.

„Bez međusobne saradanje i prijateljstva nema ni nekog posebnog uspjeha. Sretna sam što naša djeca imaju mjesto gdje se mogu okupljati, družiti i gdje će kroz igru i pjesmu biti bliže domovini iz koje potječu“, rekla nam je Melisa Avdić.

KUD Zlatni ljiljani iz Mannheima imat ce zapažen nastup na predstojećoj manifestaciji „Noć BiH“ u Frankfurtu, 22. Oktobra.