VIJESTI

Referendum ima smisla!

Izjašnjavanje je bacilo kolektivnu ljagu na sve Srbe

Piše: Edin Urjan KUKAVICA

26.9.2016

Referendum o danu osnivanja Republike Srpske ima smisla i potpuno je opravdan. Ali bi neuporedivo veći smisao i opravdanje imao da je proveden u Federaciji Bosne i Hercegovine ili, makar, među prognanim i raseljenim Bošnjacima i Hrvatima, bosanskim muslimanima i katolicima, pa i onim koji se deklariraju građanski ili ateistički nastrojenim, a ne žive u svojim predratnim gradovima i selima.

Etnička nečistota

Njime se ili, na njemu se, treba li reći, samo dio i to upitan procenat Srba u BiH i inostranstvu (Srbiji) izjasnio i nedvojbeno potvrdio da Bosna i Hercegovina definitivno nije sastavljena nego rastavljena na dva entiteta, da je disolucija zemlje počela nekoliko mjeseci prije nego je to oruđima i oružjem bivše JNA nastavljeno i potvrđeno, da je rat u Bosni i Hercegovini izravan rezultat secesionističke politike jednog dijela nacionalnog i političkog rukovodstva bosanskih Srba, težnje ka uspostavljanju etnički čiste srpske teritorije u Bosni i Hercegovini, te da je problem etničke nečistote u granicama srpskih zemalja zamišljenim u SANU riješen po ugledu na rješavanje "jevrejskog pitanja" na teritoriji nacističke Njemačke i u zemljama koje je ta politika uz pomoć vojne sile okupirala.

Slijedeći eufemističku retoriku referendumskog pitanja, očekivati je da slijedeći referendum (ili referendumi jer ima prostora za nekoliko) budu organizirani i provedeni sa pitanjima tipa: "Slažete li se da su Omarska, Keraterm, Sušica, Trnopolje, Bijeljina, Luka... (i ostalih oko 600 istih ili sličnih "ustanova"), ustvari bili kolektivni smještaj za Bošnjake i Hrvate koji su nesretnim događajem ostali bez krova nad glavom?"; "Slažete li se da su tzv. 'masovne, kolektivne, zajedničke i pojedinačne grobnice' u istočnoj Bosni, u okolini Foče, Višegrada, Vlasenice, Rudog, Čajniča, Zvornika, Srebrenice i Bratunca te one u okolini Prijedora, Sanskog Mosta i Ključa, ustvari, trajno rješavanje stambenog problema onih koji su ostali bez krova nad glavama usljed 'nesretnih događanja' u BiH?" te, "Slažete li se da se (izmjenama i dopunama) Zakona o praznicima opštine u RS-u izmijene i dopune dan koji slave kao 'dan opštine'  datumom 'konačnog rješenja pitanja etničke nečisti'?"

Školski spin

Referendum je školski primjer spina, odnosno, podvale. Ali ne podvale Bošnjacima i Hrvatima nego bosanskim Srbima koji su se i nesvjesno posuli pepelom po glavi i stavljanjem krstića pored referendumskog "da" ustvari, potpisali da su svjesno i (dobro?)voljno učestvovali u najgorem masovnom, kolektivnom i pojedinačnom zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata.

Njime je, ponovo, jedan dio bosanskih Srba bacio kolektivnu ljagu na sve Srbe svaljujući ili raspoređujući pojedinačnu krivicu za zločina na cijeli sprski narod, živjeli oni u Bosni i Hercegovini ili pak, u inostranstvu, naime, Srbiji.

Drugim riječima ili u najkraćem, referendum o danu osnivanja Republike Srpske ima tačno onoliko smisla koliko i ime tog bh. entiteta i koliko je Srpska doista republika.

Osim toga, ne znam je li to bio cilj ili nije, ali referendum će napose, svakako, zbiti nacionalne redove u druge dvije etnije ili naroda u Bosni i Hercegovini, građansku i svaku drugu političku ili ideološku opciju - ukoliko takvo nešto uopće postoji - u Bosni i Hercegovini svesti na ono čemu oni strmoglavo jure, zanemarljivu činjenicu na razini incidenta (da se ne kaže da u BiH žive samo nacionalisti), unaprijed osigurati rezultate izbora ne samo ove 2016. nego i one 2018. godine i produžiti troglavu, trojednu, troagoniju za još nekoliko godina.

Dan kraja

Da je političke, domaće, međunarodne, PIC-ovske, OHR-ovske... kakvebilo volje i želje rezultat referenduma u RS doista bi mogao "ući u istoriju", kao što to jedan reče, ali ne kao dan početka nego kao dan kraja.

Ali, opet, ne samo kraja "republike srpske" nego i kraja svih snova o ustavnom ili bilo kakvom preustroju Bosne i Hercegovine po nekom – bilo kojem - modelu osiguravanja ravnopravnosti i jednakopravnosti naroda podjelom ili dodjelom teritorija.