BIH

GRAČANICA Uz Dan lovaca otvorena lovačka kuća u Škahovici

Kuću otvorio donator Hasan Smajić

Autor:H.ČALIĆ

26.9.2016

Dan lovaca, nekada jedna od najljepših manifestacija, ponovo je vraćena u Lovačko društvo “Srndać” u Gračanici, a jučer je upriličena na lokaciji Točila u Škahovici kod Gračanice, najmlađoj lovačkoj sekciji. Kako je na druženju lovaca kazao predsjednik LS Škahovica Zaim Okić, sve do parila ove godine, Škahovica je bila u sastavu lovačke sekcije Babići.

- Od 24.aprila ove godine mi smo na inicijativu 17 lovaca formirali svoju lovačku sekciju,i za 150 dana uz pomoć donatora, općine i LD  smo sagradili svoju lovačku kuću u kojoj ćemo se okupljati poslije lova- kazao je Okić.

Predsjednik LD “Srndać” Džemal Jukan je istako kako je ovo osamnaesta kuća sagrađena poslije rata na području Gračanice i po tome ovo društvo prednjači u Tuzlanskom kanotnu. Uz to, sagrađen je i gater za obuku lovačkih pasa, a vrijednot divljači u lovištima vrijedna je 2 miliona maraca.
    
Nakon što su zaslužnim lovcima dodijeljene zlatne, srebrene i bronzane značke, te značke “počasni lovac”, jedan od najvećih donatora u ovoj akciji Hasan Smajić, simbolično je kuću otvorio, a onda je nastalo veselje uz ražnjeve, roštilje i lovačke dosjetke.