GLOBUS

Trump obećao Netanyahuu: Priznat ću Jeruzalem kao nedjeljiv glavni grad Izraela

Sastanak u New Yorku

(Al. Ti.)

26.9.2016

Republikanski kandidat Donald Trump obećao je u nedjelju na sastanku s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom da će, bude li izabran za američkog predsjednika, priznati Jeruzalem kao "nedjeljiv" glavni grad Izraela.   

Netanyahu se sastao privatno s Trumpom u njegovoj rezidenciji u Trump Toweru prije no što se newyorški milijarder suočio s demokratskom suparnicom Hillary Clinton u njihovoj prvoj predsjedničkoj debati.

"Trump je priznao da je Jeruzalem vječni glavni grad židovskog naroda više od 3000 godina te da će SAD pod Trumpovom upravom konačno prihvatiti dugogodišnji mandat da prizna Jeruzalem kao nedjeljiv grad države Izrael", stoji u izjavi njegove kampanje.

Izrael je osvojio arapsku polovicu Jeruzalema za vrijeme arapsko-izraelskog rata 1967. i pripojio ga je 1980. proglasivši cijeli Jeruzalem izraelskim ujedinjenim glavnim gradom.

SAD - i mnoge druge članice UN-a - ne priznaju aneksiju te smatraju da će konačni status Jeruzalema biti ključno pitanje koje treba riješiti mirovnim pregovorima s Palestincima.