KOLUMNE

Vrijeme za zimnicu

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

26.9.2016

Čak i poslije ovakvog, čisto političkog, umjesto nekog za životna pitanja dizajniranog referenduma u RS, u cijeloj Bosni i Hercegovini politiku treba barem malo odgurnuti ustranu. Jer, historija, koja se i u Bosni proizvodi u ogromnim količinama, teško se može konzumirati praznog stomaka. 

Govoreći, dakle, bosanski, pred svim građanima u BiH su dani ispunjeni običnim brigama. Valja, kako neko bez imalo ironije reče, iskoristiti lijepe dane za pripremu pekmeza, ajvara i ostalih namirnica te nabaviti ogrjev za dugu bosansku zimu. Važnije je to od Dodikovog referenduma!

Naravno, to ne smije isključiti oprez zbog onih strašnih simbola kojima ovo isforsirano plebiscitarno izjašnjavanje opet barata i kojima se, u RS, u ime nekog ratobornog nacionalizma iznova manipulira. 

Ne treba potcijeniti tu destruktivnu snagu usmjerenu protiv krhkih dejtonskih institucija, koje su kakve-takve ljepilo za zajedničku BiH. Na njih se opet nasrće iz istog nacionalnog i (geo)političkog stožera, nažalost i iz Moskve koliko i iz Beograda. Do te mjere da će jednog dana, rekli bi cinici, možda neko zatražiti da se ovaj bh. entitet, umjesto srpska, nazove “republika ruska”.

No, dobra je vijest da mladoj generaciji širom BiH, upravo zato što je ovaj referendum upakovan u pogrešnu ambalažu, zbog mladenačkog žara i evropskih stremljenja referendumski rezultati najvjerovatnije ništa ne znače. Loša je vijest da i mladi recikliraju istu životnu brigu, gdje i kako se zaposliti, zasnovati familiju, otići ili ostati u Bosni. 

Zato, u međunarodnoj zajednici prevladava uvjerenje da sankcije svana nisu više najbolja opcija. Ali, očekuje se da će neki drugačiji domaći političari i hrabri bh. pravnici znati sankcionirati i kršitelje Ustava i zakona u BiH. Ako su već dejtonske institucije krhke i lomljive, pa ih Dodik i njemu slični mogu politički zlorabiti, to znači i da je entitetska ustavna struktura u BiH umnogome potrošena. Zato će se u narednom periodu o tome mnogo više voditi demokratska rasprava nego o nekakvim otcjepljenjima ili podjeli BiH.

To je možda i glavni rezultat ovog referendumskog raspakivanja Dejtona. A što se tiče političara koji sve ovo neodgovorno eksploatiraju, oni, kao i ljudi, imaju svoj rok trajanja.