VIJESTI

Izetbegović: Dodik vodi sebe i one za sobom u izolaciju

Predsjednik Predsjedništva BiH o održanom referendumu u RS

Avaz.ba

25.9.2016

Sutra će biti 26. septembar, a Milorad Dodik i oni koji su ga pratili u ovome su izašli iz jedne zaštićene zakonske zone u jednu protuzakonsko i protuustavnu poziciju - rekao je Bakir Izetbegović na pitanje šta nakon referenduma koji je danas proveden u RS, prenosi N1.

Tu poziciju je opisao kao onu koja je protiv onoga što civilizirani svijet i međunarodna zajednica traži.

- Došli smo u jedan novi inat koji prelazi sve granice. Viđali smo to u zadnjih par decenija od strane srpskih i srbijanskih vođa i vidjeli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa - poručio je Izetbegović.

Na pitanje da li očekuje sankcije za organizatore referenduma, predsjedavajući Predsjedništva BiH je odgovorio da ne može izostati reakcija i da je to tako eklatantan primjer kršenja Dejtonskog sporazuma, suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja Krivičnog zakona BiH. 

Izetbegović je smatra da Dodik vodi sebe i one za sobom u izolaciju.Prokomentirao je i današnju izjavu predsjednika RS da oni koji žele hapsiti mogu uhapsiti cijeli referendum.

- Ne može se hapsiti cijeli referendum, ali mogu oni koji su narod nagovorili da idu u tom smjeru - rekao je Izetbegović.

On smatra da neće izostati reakcija Međunarodne zajednice.

- Mislim da će postupno desiti reakcija Međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milosević prkose i kako to izgleda. Definitivno se ne možete odnositi na ovakav način prema SAD-u, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR-u, PIC-u, a da to nema svoje posljedice. Braniće se i ustavnopravno uređenje BiH i MZ će braniti svoj autoritet - jasan je bio Izetbegović.