KULTURA

Na Svjetskom festivalu poezije u Njemačkoj i naša poetesa Bisera Suljić-Boškailo

Predstavnici iz 14 zemalja

Avaz.ba

25.9.2016

Pod motom "Između naših riječi – poezija preskače granice", a na inicijativu njemačkog pjesnika Petera Volkera, i Rolanda Kerna, gradonačelnika grada Rodermarka (nedaleko od Frankfurta) održan je  Svjetski festival poezije.

Pored poeta koji su stigli iz 14 zemalja (USA, Kine, Australije, Turske, Urugvaja, Španije, Kanade, Irana, Tunezije, Rumunije, Estlanda, Velike Britanije, Meksika), te desetak pjesnika iz Njemačke, na festival je pozvana i naša književnica Bisera Suljić-Boškailo, kao predstavnica iz Bosne i Hercegovine.

Uz razna predavanja o književnosti istaknutih njemačkih pisaca poput Getea i braće Grim, trodnevni Festival je bio obogaćen raznim pjesničkim večerima. Pjesnici su čitali svoje pjesme kako na svom maternjem jeziku, tako i na engleskom i njemačkom, iz antologije koja je štampana u slavu ovih pjesnika, koji su učestvovali na Festivalu.

Pored poezije i nauke o književnosti Festival je bio praćen i slikarskim umijećem slikara ovoga kraja, te Frankfurta, Gelnhausena i Merholca, koji su inspirisani pjesmama pjesnika naslikali po jednu sliku.

Inspirisan pjesmom naše poetese Bisere Suljic-Boškailo "Božji miljenici“ poznati slikar Q.Fell je, kako kae, odabrao tu pjesmu i radio na oslikavanju preko 80 sati. To do sada nikada nije uradio, ali je sretan što ima i takvu sliku gdje se na jednom dijelu slike vidi Gelnhausen, a na drugom Sarajevo kao pozadina ovih božjih miljenika.

- Svi učesnici ovog Svjetskog festivala su izrazili želju posjetiti i Bosnu i Sandžak. Ovako nešto organizirati u Bosni bilo bi za mnoge nezaboravno. Moraću poraditi na tome da se tako nešto i kod nas dogodi, jer pjesnici su zaista najbolji ambasadori kulture – rekla nam je naša književnica.