BIH

Svjetski i regionalni mediji o referendumu u RS: Glasanje od kojeg strepi region

Izjašnjavanje građana o Danu RS pod budnim okom medija

Redakcija

25.9.2016

Izjašnjavanje građana Republike Srpske o tome da li žele da se 9. januara nastavi obilježavati Dan RS-a budnim okom kako domaći, tako i regionalni, ali i strani mediji.

Kao i prethodnih dana i danas su regionalni mediji prepuni natpisa o referendumu o Danu RS-a, koji se održava u manjem bh. entitetu. Iako su ranije, tokom sedmice koja je na izmaku, regionalni mediji bili doslovce puni naslova koji su govorili o novim tenzijama i ratu na prostoru Bosne i Hercegovine, danas je situacija nešto drugačija.

Mediji u Srbiji: Glasanje od koga strijepi region

Srbijanski mediji, prethodnih dana najintenzivnije su izvještavali o mogućnosti novog rata u BiH te na taj način pokušali prouzrokovati tenzije nakon provođenja referenduma. Međutim danas u nešto tišem tonu izvještavaju o "glasanju od kojeg strepi region". Također, prisutne su i izjave većine vodećih političara iz RS-a, koji govore o mirnoj situaciji u RS-u danas.

Također, većina medija u Srbiji ima prenose uživo današnjeg referenduma u RS-u, a naslovi pod kojima se nalaze ti prenosi su:

Kurir - (VIDEO) UŽIVO REFERENDUM U REPUBLICI SRPSKOJ: 17,68 odsto birača glasalo do 11 sati;

kurir

Blic - (UŽIVO) REFERENDUM OD KOGA STREPI REGION Do 11 sati glasalo 17,68 odsto birača; Dodik: Nek hapse referendum, a ne mene

blic

Mediji u Hrvatskoj - referendum izaziva veliku napetost u regiji

Hrvatski mediji nešto suptilnije, ali ipak opširno izvještavaju o referendumu koji se danas održava na području RS-a. Osim intenzivnog, gotovo trenutnog praćenja vijesti koje su u bliskoj vezi s referendumom te reakcija s područja cijele BiH, hrvatski mediji su od sinoć krenuli s analizama cjelokupnog problema koji je nastao u vezi s referendumom, ali i s pretpostavkama političkih analitičara šta bi mogle biti posljedice provedbe ovog referenduma. 

Naslovi u medijima na području Hrvatske glase:

Jutarnji.hr - REFERENDUM KOJI JE IZAZVAO VELIKU NAPETOST U CIJELOJ REGIJI Otvorena birališta u Republici Srpskoj

jutarnji-hr

Dnevnik.hr -NAPETOSTI NA REFERENDUMU 'Nećemo hodati pognute glave. BiH nisu uspjeli podijeliti niti puno jači od Dodika'

dnevnik-hr

Index.hr - REFERENDUM U BiH Do podne izašlo niti 18 posto birača

index

Mediji u Crnoj Gori

Najmanje pompe u vezi s referendumom, kada je riječ o regionalnim medijima, napravili su mediji iz Crne Gore. Oni su danas prenijeli svega nekoliko izjava, posebno izdvojivši onu Dodikovu.

No, ni ona nije dobila neko pretjerano istaknuto mjesto te se više na marginama medija plasiraju informacije o referendumu u RS-u.

Vijesti.me - Dodik: Odgovor Tužilaštvu - pobjeda, neka hapse referendum

vijesti

Ponešto o referendumu prenose i mediji iz Slovenije i Makedonije, uz malo pažnje na današnju situaciju i samo sa osnovnim informacijama.

Svjetski mediji također pišu o današnjem zabranjenom referendumu o Danu RS-a koji se održava u entitetu Republika Srpska. Ističu kako vlasti iz RS-a krše odluku Ustavnog suda BiH zbog čega su dobili prijetnje sankcijama, ali i da su podigli tenzije između Rusije i Zapada.

The Washington Post: Bosnian Serbs vote in referendum banned by top court

srbi

BBC piše kako je Milorad Dodik kao vođa bosanskih Srba namjerno provokativan zbog insistiranja na proslavi 9. januara kao Dana RS-a. 

- Ignorirajući sud koji je uspostavljen na kraju rata prije 21 godinu, Dodik prijeti Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je okončan rat 1995. godine - piše BBC.

BBC: Bosnian Serb referendum on disputed 9 January holiday

bbc

Agencija Associated Press navodi da je Zapad apelovao da se ovaj zabranjeni referendum ne održi, ali da bosanske Srbe podržava Rusija. Dodaje da zapadni zvaničnici kažu da bi zbog njega mogli da razmotre zaustavljanje projekata u Republici Srpskoj ili uvođenje zabrane putovanja ili zamrzavanje imovine njenih lidera. 

Daily Sabah ističe kako su bh. institucije sada pod velikim pritiskom jer je održavanje referenduma o Danu RS direktno kršenje Ustava BiH. 

- Idejni tvorac ideje o referendumu Milorad Dodik ignorisao je veto Ustavnog suda, neslaganje sa SAD-om i Evropskom unijom, te rezervisanim stavom Srbije koja je veliki saveznim RS-a - piše Daily Sabah i dodaje kako 9. januar imala veliku emotivnu rezonancu miješajući sjećanja nacionalističkog žara, traume i krvoprolića.

Daily Sabah: Serb referendum threatens to raise ethnic tensions in Bosnia

daily-sabah

Naglašavaju da je referendum o Danu RS samo "zagrijavanja atmosfere" pred organizovanje referenduma o otcjepljenju, koji je najavljivao godinama. 

- Ovaj referendum pokazatelj je i koliko su slabe postratne bosanske centralne vlasti u Sarajevu. Ovo će dodatno oslabiti bosansku delikatnu strukturu koja je kreirana da održi državu nakon devastirajućeg rata. Mnogi u regijama gdje su većina Bošnjaci i Hrvati kažu kako strahuju da se RS priprema za otcjepljenje što čini budućnost BiH vrlo neizvjesnom - piše Daily Sabah.

Vatican Radio: Bosnia's Serb Republic holds controversial referendum

vatican

Radio Vaticana kazao je kako međunarodna zajednica pomno prati referendum jer centralne vlasti podijeljene zemlje traže članstvo u EU.

- Glasanje je izazvalo i tenzije između zapadnih nacija koje podržavaju Bošnjake i Hrvate i Rusije koja podržava Srbe - piše radio Vatican.

Agencija France Presse navodi kako je za Dodika ovaj referendum pitanje kratkoročnih izbornih interesa, te da on misli na lokalne izbore iduće sedmice poslije kojih bi tenzije mogle splasnuti.