GLOBUS

New York Times podržao Hillary Clinton za predsjednicu SAD

Uticajni list prvi put otvoreno stao iza nekog kandidata

Redakcija

25.9.2016

New York Times je jučer kako podržava izbor Hillary Clinton za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država ističući da njezina inteligencija, rekordno dugo obavljanje javnih dužnosti te druge kvalitete predstavljaju ono što je kvalificira za Bijelu kuću

Ovo je prvi put da ovaj uticajni listi stane otvoreno na stranu nekog od kandidata za predsjednika SAD. U svome uvodniku ovaj list Donalda Trumpa je okvalificirao kao "najgoreg kandidata kojeg je vodeća stranka istaknula u američkoj modernoj povijesti".
 
List ističe da Amerikanci ne trebaju glasati za Clinton samo zbog toga što je alternativa Trumpu, dodajući da on nije otkrio ništa konkretno o sebi ili svojim planovima "obećavajući mjesec i zvijezde".
 
Razmatrajući zbog čega bi glasali za Clinton glasači bi trebali imati na umu izazove koji stoje pred Sjedinjenim Državama kod kuće i u inozemstvu te sposobnost Hillary Clinton da odgovori na njih.

Uvodnik je objavljen samo dva dana uoči kritičnog trenutka američke predsjedničke izborne kampanje, prvog televizijskog sučeljavanja dvoje kandidata, Clinton i Trumpa.
 
Times navodi također kako želi uvjeriti ljude koji oklijevaju glasati za Hillary Clinton, republikance koji oklijevaju glasati za demokratkinju, one koji ne žele još jednog od Clintona na vlasti ili pak one koji ne vide kandidata koji donosi promjene.
  
- Preko 40 godina u javnom životu Hillary Clinton bavila se ovim problemima i tražila odgovore na njih", navodi se u uvodniku.
 
Times priznaje i slabosti Hillary Clinton, uključujući političko kolebanje zbog kojeg se može činiti oportunistom. Također dodaje da je kontroverza nastala korištenjem službenog e-maila u privatne svrhe pokazala njezinu slabu osjetljivost kada je u pitanju tajnost službe.