VIJESTI

Sjećanje na sarajevskog heroja i dobitnika "Zlatnog liljana" Zamu Dučića

Komandant Manevarskog bataljona iz sastava 101. motorizirane brigade

Fena

25.9.2016

U znak sjećanja na komandanta Manevarskog bataljona iz sastava 101. motorizirane brigade Zamu Dučića, danas je na mezarju u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu proučena Fatiha i odata počast ovom sarajevskom heroju i dobitniku "Zlatnog ljiljana".

Kako je rečeno ovom prilikom, Dučić je dao veliki doprinos u odbrani grada, posebno Hrasno-brda, Mojmilo brda i Ozrenske ulice.

- Nije bio lokalni komandant, bio je pravi komandant Armije Bosne i Hercegovine, braneći mogućnost da agresor probije naše linije i našu teritoriju - kazao je Dučićev saborac Bahrudin Braco Fazlić.

Dučićeva supruga Merima kaže da na početku agresije kod Zame nije bilo dileme - da s puškom u ruci, sa svojim saborcima, ne dozvoli neprijatelju da zauzme Šanac koji je napadan iz pravca škole MUP-a na Vracama i Ozrenske ulice.

- Zbog zalaganja u borbi i velikog povjerenja što ga je uživao kod boraca, Zamo biva postavljen na mjesto komandanta manevarskog bataljona - rekla je Merima Dučić.

Zamo je položio svoj mladi život na Jasenu 25. septembra 1994. godine, a ukopan je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.