VIJESTI

Karan: Nisu Bošnjaci pravili problem u Kuli kod Gacka, već pojedinci iz drugih mjesta

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u RS

Fena

25.9.2016

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u RS Siniša Karan izjavio je danas da su glasačko mjesto u Kuli kod Gacka "iz djelimično tehničko-sigurnosnih razloga izmjestili“, ali da je situacija pod kontrolom i nema sigurnosnih problema. Izmještanje glasačkog mjesta je urađeno kako se ne bi remetio glasački proces.

U Kuli većinom živi bošnjačko stanovništvo, a Karan kaže da ti građani nisu pravili nikakav problem, već su u to mjesto jutros došli pojedinci iz nekih drugih mjesta.

- Radi se o jednom manjem glasačkom mjestu na kojem pravo glasa imaju 102 glasača. Tamošnji mještani svih proteklih dana u razgovorima s Općinskom komisijom nisu napravili nikakav problem. Nekoliko osoba koje žive van te teritorije su došli i napravili sigurnosni problem glasačkom odboru, fizički blokirali glasačko mjesto i policija je morala reagovati. S ciljem daljeg nesmetanog odvijanja glasanja smo sugerisali da se to glasačko mjesto pripoji sljedećem biračkom mjestu – rekao je Karan u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On kaže da je sigurnosna situacija na najvećem nivou i danas na dan referenduma u RS-u te da MUPRS-a obavlja sve potrebne sigurnosne mjere.

Bošnjački zvaničnici poštuju odluku Ustavnog suda BiH kojom je zabranjen referendum u RS-u o danu tog bh. entiteta koji je osporen kao neustavan.