VIJESTI

MUP RS: Nije bilo incidenta u Kuli kod Gacka

Demantirali natpise medija

Avaz.ba

25.9.2016

MUP RS demantirao je da je došlo do incidenta u Mjesnoj zajednici Kula kod Gacka tokom glasanja na neustavnom referendumu o danu RS.

Pojedini mediji prenijeli su da je manja grupa mještana blokirala referendumsko mjesto te da je na licu mjesta izašla policija, prenose mediji.

No, kako nam je rekla Mirna MIljanović, načelnik odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS policija nije intervenirala i nemaju informacija o navodnom incidentu kod Gacka.

Inače, u Kuli većinom živi bošnjačko stanovništvo.

Kako nam je rekao Ranko Bratić, predsjednik referendumske komisije, glasačko mjesto 020 nije otvoreno zbog grupe građana bošnjačke nacionalnosti koji su spriječili otvaranje.

- Spriječena je birački odbor da uđe u prostorije škole, gdje je sve bilo pripremljeno za referendu. Sa njima je bila i policija kao i na svim biračkim mjestima. Zatim su pozvali i mene. Mi smo u dogovoru sa Republičkom referendumskom  komisijom odlučeno je da se ovo glasačko mjesto zatvorili, a svi oni sa ovog glasačkog mjesta koji žele da glasaju mogu to da učine na glasačkom mjestu 001 u Gacku, gdje smo ih pridružili -  istakao je Bratić i dodao da je ovom mjestu trebalo da glasa ukupno 102 glasača.

Prema riječima predsjednika SDA Gacko, Enisa Tanovića još 15 dana mještani Kule, su obavijestili opštinsku komisiju da ne žele da izađu na referendu i da ne žele biračko mjesto

- Mi smo 09. septembra po stavu MZ Kula, opštinskog odbora SDA Gacko i MIZ Gacko i populacije povratnika, a u dogovoru sa podpredsjednikom RS, Ramizom Salkićem, obavijestili opštinsku referendumsku komisiju da ne želimo glasačko mjesto u Kuli. Pošto je komisija ipak pripremila ovo mjesto u školi mi smo  sinoć stavili katanac i jutros spriječili da se glasačko mjesto otvori. Komisija je došla, odlučila da se ono ne otvara, a mi smo se mirno razišli -  rekao nam je Tanović.