LIFESTYLE

Nasmijte se i snimite selfie, bit ćete sretniji

Jednostavna ljepota

Redakcija

25.9.2016

Veliki broj ljudi opterećen je snimanjem selfija te se često čini kako je mnogima, pri noćnom izlasku ili putovanjima važnije snimiti dobar selfie s kojim će se moći pohvaliti na Facebooku i Instagramu, nego se dobro zabaviti.

No, jedno istraživanje koje je objavljeno u "Psychology of Well-Being" pokazalo je kako konstantno snimanje selfija može pozitivno djelovati na raspoloženje i kako su osobe koje često snimaju selfije sretnije, pod manjim stresom i osjećaju se manje usamljeno, prenosi Zimo.

Treba napomenuti kako je ovo istraživanje provedeno na malom uzorku od samo 41 osobe koje su podijeljene u tri grupe – oni koji su snimali selfije (pri čemu su se pri fotografiranju trebali biti nasmijani), druga grupa snimala je fotografije stvari koje ih usrećuju, a treća grupa fotografije stvari za koje misle da bi mogle druge ljude učiniti sretnima.

Svi učesnici istraživanja putem posebne aplikacije tri puta dnevno bilježili su svoje raspoloženje, a na kraju se pokazalo da je osobama koje su snimale nasmijane selfije s vremenom poraslo samopouzdanje te su bili sretniji.

Osobe koje su snimale fotografije stvari koje se njima sviđaju s vremenom su postale "zahvalnije i zamišljenije", dok su oni koji su snimali fotografije koje bi se trebale svidjeti drugima postale smirenije.

Ovo je samo još jedno istraživanje kojim su naučnici htjeli saznati koliko i na koje načine tehnologija utječe na svakodnevno ponašanje i raspoloženje ljudi.

Njegovi autori pojednostavnili su te rezultate koji se mogu ovako opisati: "Ukratko, nasmijete se, snimite selfie za sebe i cijenite vaš osmijeh na fotografiji. To je jedinstvena ljepota".