VIJESTI

Izetbegović: Ne nasjedajte na provokacije i ne napuštajte svoje domove

Predsjedavajući Predsjedništva BiH za „Avaz“ poručio povratnicima u RS

S. DEGIRMENDŽIĆ

25.9.2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović ocijenio je za „Avaz“ da je današnji referendum u entitetu Republika Srpska (RS) „eskalacija samovolje predsjednika entiteta RS Milorada Dodika“.

Zaštita prava

Izetbegović je u kontekstu aktuelne situacije i podignutih tenzija kazao da su političku avanturu koju je pokrenuo Dodik uvukavši cijeli entitet u nju, već jasno osudili svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice.

Istovremeno je nadležne u RS podsjetio na obavezu zaštite prava svih građana te upozorio da se povratnici u taj entitet ne smiju zastrašivati.

- Ustrajavanjem u inatu Dodik vodi entitet RS u izolaciju. U onome što radi nema čak ni podršku Srbije niti Rusije, kojoj se nadao. Zato je vrlo važno sačuvati smirenost i strpljenje. Organi javnog reda i mira u entitetu RS moraju imati na umu da im je dužnost štititi sve građane. Incidenata usmjerenih na zastrašivanje povratnika u ovakvoj atmosferi ne smije biti. Pozivam povratnike u RS da ne nasjedaju na provokacije, da ne napuštaju svoje domove niti mjesta u kojima stanuju - poručio je Izetbegović.

Hitno djelovati

Također, Izetbegović je pozvao na hitnu i odlučnu akciju domaće institucije i međunarodnu zajednicu na zaštiti Ustava i zakona.

- Međunarodna zajednica, zbog svog kredibiliteta, i u interesu svih, mora učiniti sve što je potrebno da se entitet RS vrati u okvire Dejtonskog sporazuma iz kojih ga ovaj referendum vodi. Pravosudni organi u BiH moraju hitno i odlučno djelovati kako bi se zaštitio Ustav, zakon i vladavina prava u zemlji - zaključio je Izetbegović.