VIJESTI

Danas u manje od pola države nezakonito izjašnjavanje o odluci Ustavnog suda BiH: RS ide na referendum, Bošnjaci pozivaju na mir

Građani RS glasat će na 1.886 glasačkih mjesta

Goran DAKIĆ

25.9.2016

Antiustavni i antidejtonski referendum o danu Republike Srpske za danas je zakazan u manjem bh. entitetu. Iako su Vijeće za implementaciju mira (PIC), Ured visokog predstavnika u BiH, strane ambasade i predstavnici Evropske unije ocijenili da je referendum nepotreban, a Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru o njegovom obustavljanju, referendum će, ipak, danas biti održan.

Građani RS glasat će na 1.886 glasačkih mjesta, a jedino pitanje na koje trebaju odgovoriti jeste: Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan RS?

Srbi nezadovoljni

Predstavnici Bošnjaka u RS imaju zajedničku poruku: neophodno je očuvati mir i stabilnost u zemlji, ali pozivaju da se ne izlazi na nezakoniti referendum. Potpredsjednik RS Ramiz Salkić rekao je za „Avaz“ da očekuje mirne dane u BiH nakon referenduma.

- Nadam se mirnom danu. I sutra se nadam mirnom danu. I nadam se da će svi ostali dani biti mirni. To je jedino važno. Očekujem i da ustanove rade svoj posao. Atmosfera na terenu veoma je napeta - istakao je Salkić.

On je dodao da određene grupe pokušavaju uplašiti povratnike i ponovo ih otjerati. Njegov stav dijeli i potpredsjednik Narodne skupštine RS.

pitanje-1

Uputstvo za glasanje

Senad Bratić istakao je da su povratnici zabrinuti i da imaju mnogo pitanja.

- Želja povratnika da žive na svom pragu veća je od njihovog straha od referenduma. Oni znaju da je ovo udar na državu i zbog toga su u strahu. Žele živjeti ovdje, ali su svjesni težine trenutka - kazao je Bratić.

On je dodao da je imperativ današnjeg dana – mir. Bratić je istakao da ne smije doći do incidenata, a Bošnjake poziva da ne učestvuju u referendumu koji je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Potrebno se suzdržati od incidenata. Bošnjaci neće izaći na referendum, a u pojedinim opštinama čuo sam da je i određeni broj Srba nezadovoljan ovakvom odlukom vlasti i da će i oni bojkotovati glasanje - kazao je Bratić.

Rezultati večeras

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH ukinuo grb RS, himnu, dan RS, a hoće i da ukinu naziv Republika Srpska. Dodik poručuje da se to neće dogoditi. On je istakao da je objasnio situaciju povodom referendum i predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

- Objasnio sam predsjedniku Rusije na bazi čega smo došli do referenduma. Suštinu čine tri stranca i dva Bošnjaka u Ustavnom sudu BiH koji prave neprincipijelnu većinu protiv Srba i donose odluke protiv nas. Putin je pažljivo saslušao naše stavove i argumente. Poručio nam je da RS ima pravo na referendum i da narod ima pravo da se izjasni o danu RS - kazao je Dodik.

Predsjednik komisije za referendum o danu RS Siniša Karan rekao je za „Avaz“ da je sve spremno za održavanje referenduma. Određena su glasačka mjesta, podijeljen je glasački materijal i glasanje može – početi.

mjesto-ivanic-11

MZ Centar 2: Mjesto na kojem će glasati Mladen Ivanić

- Glasačka mjesta identična su izbornim i to smo svjesno i namjerno tako uradili. Bilo je i određenih spajanja glasačkih mjesta i to je urađenu u 20-30 opština. Mehanizam za održavanje referenduma jednostavniji je nego birački. Nije bilo nijedne prijave za posmatranje - kazao je Karan i dodao da će preliminarni rezultati referenduma o danu RS biti poznati do kraja glasačke noći.

„Blic“: Putin rekao Dodiku da povuče ručnu

Razgovor predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Moskvi protekao je u prijateljskim tonovima ali je Putin od Dodika tražio da "digne ručnu", smanji zapaljivu retoriku i osobnim primjerom relaksira zategnute odnose Srba i Bošnjaka, objavio je jučer srbijanski “Blic“ pozivajući se na dobro obaviještene diplomatske izvore.

- Priča o referendumu između Dodika i Putina trajala je samo nekoliko minuta – naveo je beogradski „Blic“.