BIH

Dodik: Sud je pogriješio oko Srebrenice

Predsjednik RS za hrvatski RTL

Avaz.ba

24.9.2016

RTL-ova urednica i voditeljica Mirjana Hrga u RTL-u ugostila je entitetskog predsjednika RS Milorada Dodika te s njime razgovarala o referendumu, odcjepljenju, Vladimiru Putinu i Srebrenici

U Republici Srpskoj u subotu je na snazi izborna šutnja uoči provedbe nedjeljenog referenduma na kojemu bi se građani tog entiteta trebali izjašnjavati o tome hoće li se 9. siječnja i dalje obilježavati entitetski praznik. 

Većina medija u Federaciji BiH podsjeća kako je riječ o neustavnom referendumu čiju je provedbu izrijekom zabranio Ustavni sud BiH odlukom od 17. septembra dok mediji u RS-u bliski vlasti ističu pozive za izlazak na referendum.

Dodikova poruka potencijalnim glasačima je kako je 25. septembar "veliki dan za RS i njen narod".

Na Hrgino pitanje negira li genocid u Srebrenici, Dodik je odgovorio kako je puno primjera gdje su svijet i sudovi pogriješili.

"Bilo je slučajeva kad su se sudovi odlučivali za smrtne presude i pogubljivali pa se nakon toga desilo da nisu bili u pravu. Tako je i ovdje, nije to pravo, nema dokaza o tome", odgovorio je Dodik.

Na pitanje ko je ubio te ljude, Dodik je kazao kako je bio rat i kako je bilo ubijanja na svim stranama.

"Bile su to ratne operacije koje su podrazumijevale borbu u pokretu koja je bila između Srba i BiH. Bilo je i onih koji su žrtve odvodili na stratišta i oni trebaju odgovarati za to", poručio je.