KOLUMNE

Udar bumeranga

Komentar dana

Semira DEGIREMNDŽIĆ

25.9.2016

Današnji antiustavni referendum u manjem bosanskohercegovačkom entitetu jeste udar na državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije, ali je istovremeno dokazao i pokazao snagu opstojnosti i suverenosti BiH i ustvari je otupio oštricu onih koji su nasrnuli na državu. Dokazuje to niz činjenica proizašlih iz same najave održavanja referenduma. 

Prvenstveno, izostanak podrške zvaničnog Beograda stavio je do znanja kršiteljima Ustava BiH da su im interesi i odnosi s državom BiH iznad onih s entitetom koji ide protiv sudskih odluka. Još jedan protuudarac zadao je negatorima njihove ranije odluke Ustavni sud ostavši principijelan ranijem stavu da dan RS ne može biti 9. januar i da nema novih činjenica koje bi pobile tu odluku. 

Također, jasan je stav međunarodne zajednice da je protiv nelegalnog referenduma. 

I u Rusiji, kao posljednjoj stanici gdje je Milorad Dodik u susretu s predsjednikom Vladimirom Putinom pokušao naći podršku svojoj opasnoj avanturi u kojoj je direktno nasrnuo na državu, politika njenog rastakanja doživjela je neuspjeh. 

Također, uz izuzetak nekoliko usijanih glava koje, doduše, nisu dio zvanične politike FBiH, najava referenduma i kršenje odluka Ustavnog suda BiH pokazali su da su bošnjački političari spremni na beskompromisnu borbu za državu BiH, ali u okvirima ustava i zakona. Posebno je važno što nisu nasjeli na provokacije onih koji su očigledno željeli  dovesti do situacija koje bi mogle destabilizirati stanje u BiH, ali i u regionu. 

Što je najvažnije, tenzije koje je proizveo referendum probudile su brojne intelektualce i „obične“ ljude iz svih naroda, koji su se naprosto utrkivali ko će poslati više poruka da njih i njihovu djecu niko više neće uvući u svoje ratove, a tekstovi s porukama ljubavi i zajedničkog života bili su najčitaniji proteklih dana. 

Sve ovo pokazuje da ovdašnji narodi nisu kratke pameti kako su neki računali i da im je dosta i referenduma i ratova. Oni traže život za svoju djecu bolji od njihovog, a to im neće donijeti nikakav referendum, nego ozbiljan rad političara na ekonomskim i drugim reformama. Zato se slobodno može reći da se svima onima koji su očekivali lični profit kroz referendum, sve ovo što je do sada iznjedrila ta priča vraća kao bumerang.