VIJESTI

Durić: Znam ko su ljudi koji su mi urezivali krst na leđima

Obilježena 24. godišnjica zatvaranja logora Sušica u Vlasenici

Autor:A. HADŽIĆ

24.9.2016

U Vlasenici je danas, u prisustvu u članova porodica, preživjelih logoraša, te bošnjačkih predstavnika u vlasti RS-a, kao i predstavnika Islamske zajednice BiH obilježena 24. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica.

Hale logora kroz koji je od juna do septembra 1992.godine prošlo više od 8.000 zatvorenika, među kojima veliki broj djece, žena i staraca danas su, mnoge  logoraše  podsjetile na teške torture i mučenja koja su doživjeli u logoru, ali i vratile sjećanja na mnogobrojne zvjerski ubijene članove porodica.

Mladić Šemsudin Hurić u Sušici je došao sa svojom majkom Šemsom. Šemsudin je rođen 1997.godine i svog brata Jasmina, koji je imao 16 godina kada je doveden u Sušicu i tu ubijen poznaje, kaže, samo sa fotografija koje je sačuvala njegova majka.

vlasenica1

- Bila sam zarobljena sa troje djece i mužem. Sin Jasmin je ubijen ovdje. Ja, kćerka i mlađi sin smo razmijenjeni, dok je suprug prebačen u logor Batković. Dolazak na ovo mjesto cijepa mi dušu, ali, opet, nisam mogla da ne dođem – ispričala nam je kroz suze Šemsa.

Među današnjim posjetiocima logora Sušica našao se i Bajro Durić koji još uvijek nosi fizičke tragove tortura koje je preživio u logoru. Na obilježavanje godišnjice zatvaranja logora svake godine dolazi  iz Švicarske. Zna ko mu je urezivao krst na leđima i na živu ranu stavljao so, zna ko ga je mučio, tukao i ne samo njega, već i mnoge njegove komšije i poznanike.

Preživjeli logoraši Vlasenice, skupa sa članovima porodica ubijenih, kao i mnogim prijateljima, slično prethodnim godinama i danas su, u znak sjećanja na ubijene Vlaseničane organizirali marš tridesetkilometarskom trasom od sela Turalići blizu Kladnja do Sušice.

Prisustvovao i Ramiz Salkić

U Sušici su se  danas  našli i potpredsjendik RS-a Ramiz Salkić, izaslanik reisu-l-uleme IZ BiH Ismail ef. Smailović sa mnogobrojnim vlaseničkim imamima, Mujo Hadžiomerović predsjendik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, Šefket Hafizović , kao i Jasmin Mešković predsjednik Saveza logoraša  FBiH.