LIFESTYLE

Pet načina kako da se odbranite od gripe

Sezona traje od početka jeseni pa sve do kraja februara

(A.Č.)

24.9.2016

S početkom jeseni, pa sve do kraja februara sezona je gripe. Iako se mnogi razbole, obično to prođe bez većih posljedica.

Zaštita od virusa gripe postiže se vakcinacijom, ali i izbor hrane tokom epidemije može imati važnu ulogu. Stručnjaci ukazuju na namirnice kojima se može osnažiti imuni sistem kako bi odolio napadu virusa.

Gripa je sezonsko oboljenje prvenstveno respiratornih organa koje izaziva virus. Sezona počinje sredinom jeseni i traje do prvih dana proljeća.

Međutim, zbog naglih promjena temperature u posljednje vrijeme, povećan je broj oboljelih od stomačnih infekcija. To je najviše pogađa djecu u vrtićima i školama. Zbog hladnog vremena i neadekvatnog oblačenja ljudi su nazebli, a to je najizraženije kod onih koji su se loše hranili i malo spavali.

Naravno, sve to dovodi do pada imuniteta, što je odlična podloga za viruse koji lako prodru u organizam. Da ne biste određeno vrijeme proveli u krevetu boreći se s neumoljivo visokom temperaturom, bolovima u kostima, kijavicom, kašljem, preporučujemo vam pet načina kako da se zaštite od zaraze.

Vakcine

Za djecu mlađu od šest godina, starije od 65, trudnice, dijabetičare, pušače i osobe već oslabljenog imuniteta – vakcinacija bi trebalo da predstavlja prioritet.

Vitamini jačaju imunitet

Prvo i osnovno je voda, ali dobrodošle su i druge tečnosti, poput čaja, mlijeka, jogurta i supica. Jednostavno, vašem organizmu je u ovom periodu neophodno da bude hidriran. Isto tako, ključni u odbrani protiv virusa su svi vitamini iz svježeg voća i povrća, a naročito vitamin C iz limuna i drugog citrusnog voća te banana, jabuka ili brusnica.

Med i pčelinji proizvodi, poput matične mliječi i propolisa također se koriste kao prevencija protiv prehlade. Sada je i nauka dokazala da je to tačno.

Pazite kuda idete i šta dodirujete

Gripu šire zaražene osobe tako što ono što iskihaju ili iskašlju vazduhom dospijeva ili direktno do vas ili se zadržava po kvakama, gelenderima, tastaturi i drugim zajedničkim predmetima. Zato, izbjegavajte mjesta na kojima boravi mnogo ljudi.

Perite ruke

Da biste se zarazili gripom, dovoljno je da nakon dodira zaraženog predmeta ruke primaknete licu. Zato ih perite što češće ili brišite aseptičnim vlažnim maramicama. Redovno tuširanje, mijenjanje posteljine i ostale stvari koje se tiču lične higijene se podrazumijevaju.

Odmor i relaksacija

Stres i nesanica veoma pogoduju gripi, jer je dok se borimo sa svakodnevnim obavezama i mislima, imunitet oslabljen. Virusi se na izmučen organizam lijepe kao muhe i nije im potrebno mnogo da vas otjeraju u krevet.