VIJESTI

Avaz opipao puls u Istočnom Sarajevu: "Idemo na trening, kakav referendum"

Građani nisu raspoloženi za priču o politici

E. Trako

24.9.2016

Da je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i najglasniji zagovarač referenduma o 9. januaru koji će u ovom bh. entitetu biti održan sutra, bio u društvu ekipe „Dnevnog avaza“ koja je satima tražila u Istočnom Sarajevu sagovornika za priču o referendumu, zabrinuo bi se.

„Kakav referendum“, „ne interesuje me to“, „neću izaći na referendum“, „sve su to gluposti“, samo su neki od odgovora koje smo dobivali na pitanje šta misle o referendumu.

Koliko je ovo što se sprema sutra u manjem bh. entitetu važno građanima u Istočnom Sarajevu, govori i činjenica da smo uspijevali zadržavati njihovu pažnju sve dok ne spomenemo riječ „referendum“. 

- Ma, krenuli smo na trening, dajte, ljudi, molim vas, pustite to – govore nam dvojica mladića grohotom se smijući. 

Nismo stigli ni za imena da ih pitamo. Petko Mićić je zastao i ispitao se s nama za zdravlje i kako podnosimo nagle promjene vremena. 

- Čitam u novinama da je infarkt pokosio 15 ljudi. Jesu, opasne su ove nagle promjene vremena, i na mene utiču, ali ne dam se ja – govori kroz smijeh. 

micic

MIčić: Svašta predeverao

O referendumu je rekao: 

- Jeste, u nedjelju je. Ne vjerujem da ću ja izaći. E sad, ja sam stariji čovjek, svašta sam predeverao, razumijem se i u tu politiku i zanima me politika, pa kažem da neću izaći. Kako ćete očekivati od omladine da vas shvati ozbiljno kad mi stariji vidimo da je to besmislena rabota.

Osim toga, ono što se na prvu može primijetiti jeste da SNSD u ovoj općini nije ostao dosljedan onom propagandno-predizbornom triku da sav medijski, javni prostor ustupa pozivu građanima da izađu na referendum, a ne predizbornoj promociji kandidata SNSD-a. 

Nema dugih cijevi

Tragom jučerašnjih izjava ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača da je RS opredijeljena za mir te da imaju određene informacije da može doći do ugrožavanja ustanova i zato policajci u RS nose dugo oružje proteklih dana, potražili smo jučer i u Istočnom Sarajevu policajce koji nose duge cijevi. Nismo uspjeli pronaći ni saobraćajne patrole, a kamoli policajce s dugim cijevima.