BIH

Njemački mediji tvrde: Dodik svjesno izaziva krizu u BiH

Odjeci sastanka u Moskvi i najavljenog referenduma

Avaz.ba

24.9.2016

Predsjednik RS Milorad Dodik je naredio održavanje referenduma koji u stvari ne bi smio biti održan, pišu njemački mediji. Oni dodaju da Dodik time svjesno uzima u obzir ugrožavanje mira u BiH, ali i u Evropi.

Problem, za početak, leži u tome da Dodik uopšte nije smio raspisati referendum o 9. januaru kao Danu RS, jer je to zabranio Ustavni sud BiH, prenosi Süddeutsche Zeitung i nastavlja:

"Dodikovo zalaganje za ovaj praznik ima prvenstveno unutrašnjopolitičke motive. Njegov politički manevar govori "da vam zajednička državna vlast želi oduzeti vaš praznik". U BiH se 2. oktobra održavaju lokalni izbori. Upravo Republika Srpska se nalazi u katastrofalnom stanju. Mnogo je siromašnih, ko može - iseljava se. 

Stopa nezaposlenosti je 40 odsto. Jedina pozitivna bilansa koju Dodik, koji inače važi za vrlo korumpiranog političara, može pokazati je samoinscenirana borba protiv Hrvata i Bošnjaka, protiv EU i NATO-a. Mnogi posmatrači Dodikov referendum ocjenjuju kao prethodnicu njegovog stalno najavljivanog plana za referendum o nezavisnosti.

19569977-401

Bez obzira kako beznačajno izgledao spor o prazniku kojeg slavi samo nešto više od milion ljudi, on stavlja pod znak pitanja Dejtonski mirovni sporazum, postignut uz posredovanje EU, SAD i Rusije. Time što krši Ustav BiH, Dodik pokazuje koliko mali je njegov interes za dobre odnose s međunarodnim silama i koliko mali je uticaj koji one mogu ostvariti na njega. Srbijanski premijer Vučić, koji važi za zaštitnika Srba u BiH, nije dozvolio da ga ovo pitanje skrene s njegovog kursa ka EU. On nije podržao referendum. Ruski predsjednik Putin je primio Dodika i izjavio kako bosanski Srbi imaju pravo da odlučuju o sebi", piše Süddeutsche Zeitung.

Samo EU može zaustaviti krizu u BiH

Kao i ranije, u BiH se ponovo sve vrti oko simbola, piše austrijski list Kleine Zeitung. Ustavni sud je zabranio referendum, robusni predsjednik RS odgovara ignorisanjem. Ipak, za dvije sedmice se održavaju lokalni izbori i BiH će nakon toga brzo zapasti u svoju poziciju unutrašnje paralize u kojoj se nalazi već više od dvije decenije od završetka rata, piše ovaj list.

"Izvan BiH se vjeruje u to da su Bosanci i Hercegovci glupi i naivni da bi uopšte razumjeli trikove svojih političara. Ali to nije tačno. Većina ljudi odlično zna o kakvoj igri je riječ. Ipak, čak i ako dobro znaju da je riječ o igri, teško je iz nje izaći. Kriza koju proizvode političari u BiH je istinska. Ukoliko Dodik izgubi, njegovi politički protivnici će trijumfovati - i obrnuto. 

To je logika "države iz tri nacije": čim jedan počne igru, i drugi moraju da se u nju uključe, čak i ako su na kraju svi na gubitku.

Evropske države - i samo one - mogu pomoći da se izađe iz ove situacije. U tu svrhu ne moraju čak ni da nastupe kao kolonijalne sile. Pomogla bi ponuda da se BiH, sa svim njenim paradoksima, primi u EU. To ne bi ukinulo "nemoguću" strukturu ove države, ali bi je relativiziralo. Za Evropljane je jeftinije da se uključe u igranje "kriznih igara" koje se stalno pokreću u BiH. Skupu cijenu bi mogli platiti ako igra preraste u nešto drugo. A onda će biti prekasno", zaključuje Kleine Zeitung.