VIJESTI

Ko je najveći gubitnik, a ko pobjednik referenduma u RS

Analiza Jutarnjeg lista

Redakcija

24.9.2016

Još jedan dan dijeli građane RS od referenduma na kojem će se izjasniti o tome da li žele da se Dan RS slavi 9. januara. O posljedicama koje će se osjetiti dan nakon njega teško je govoriti. Osim bh. medija koji se iscrpno bave ovim pitanjem, i regionalni mediji analiziraju moguće konzekvence referednuma u manjem bh. entitetu. Hrvatski Jutarnji list objavio je analizu o tome koje najveći gubitnik, ko pobjednik referenduma te šta će biti s BiH 26. septmebra.

"Koliko već godina predsjednik entiteta RS u BiH prijeti referendumom? Politika je vještina igre, a Milorad Dodik nenadmašan je igrač. Famozni referendum konačno će se održati ove nedjelje, samo ga još čudo može zaustaviti.

Hoće li referendum razbiti BiH?

Neće. Bosna i Hercegovina i dalje će ostati tamo gdje jest, samo još malo više okrnjena, još malo dalje od dogovora njena tri naroda, a to je jedino što bi donijelo stabilnost.
U nedjelju će se stanovnici srpskog entiteta u BiH izjasniti što misle o tome da se Dan RS-a slavi onda kad Dodik želi, bez obzira na to što Ustavni sud Bosne i Hercegovine kaže da ne može, jer taj dan za Hrvate i Bošnjake u BiH označava početak rata.

Ko je pobjednik referenduma?

Šta god na kraju bilo s referendumom, Milorad Dodik je pobjednik: za dvije sedmice su općinski izbori, kao uvod u opće izbore u BiH za dvije godine. Iako je bio na rubu snaga, i na prošlim izborima izgubio većinu kad je kandidat združene opozicije Mladen Ivanić u utrci za Predsjedništvo BiH uspio pobijediti njegovu kandidatkinju Željku Cvijanović, Dodik je s referendumom dobio novi zalet i osigurao sebi bitno bolji rezultat na općinskim izborima.

Ko je najveći gubitnik?

Takozvana međunarodna zajednica. Ako ste znali da ništa nećete dogovoriti, zašto ste javno najavljivali, pa otkazivali, pa iznova zakazivali sastanak PIC-a, Vijeća za provedbu mira? Time ste samo podgrijavali očekivanja ljudi da ćete nešto poduzeti, a niste učinili ništa. PIC ima ovlasti zabraniti referendum i smijeniti Dodika, no to ne može učiniti ako ne postoji konsenzus u Vijeću za provedbu mira, a njega nema zbog protivljenja Rusije.

Šta sve to znači za Hrvatsku?

Za Hrvatsku je gužva u Bosni i Hercegovini uvijek loša vijest, jer graničimo s tom zemljom, a ne s Austrijom i Švicarskom. Nemoguće je da se Bosna i Hercegovina opasno zaljulja, a da Hrvatska ostane stabilna."