VIJESTI

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS: Preispitat ćemo reviziju nastavnog plana programa za maternji jezik i književnost

Nakon primjedbi i kritika

Redakcija

23.9.2016

Nakon primjedbi i kritika na račun revizije nastavnih planova i programa za maternji jezik i književnost za škole u Kantonu Sarajevo, koje su se pojavile u pojedinim medijima i pitanja koja je povodom toga zaprimilo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS izdalo je saopćenje kojim obavještava javnost da će u najkraćem roku preispitati ovaj problem i poduzeti odgovarajuće korake iz svoje nadležnosti.

- Proces revizije je koordinirao Prosvjetno-pedagoški zavod kao stručno-pedagoško tijelo u sastavu Ministarstva, a nastavne planove i programe je sačinila Stručna komisija za izmjenu nastavnih planova i programa za osnovnu i srednju školu iz predmeta Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost koju je Ministarstvo imenovalo na prijedlog Aktiva za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost. Riječ je o užim stručnim pitanjima, te je Ministarstvo imalo povjerenje u stručnu komisiju i sve druge učesnike iz struke koji su bili uključeni u ovaj proces.

Cijeneći struku, Ministarstvo se, dakle, nije miješalo u uža stručna pitanja i donosilo odluke u vezi sa ovom problematikom. Kao što je javnosti poznato, Ministarstvo u kontinuitetu, intenzivno i uspješno radi na otklanjanju mnogih problema i poboljšanju sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo na svim nivoima i u svim aspektima, a o čemu svjedoče konkretni rezultati. Za Ministarstvo je posebno važna kurikularna reforma i reforma savremenih nastavnih planova i programa iz svih predmeta i na svim nivoima obrazovanja, zbog čega je i pokrenulo proces revizije nastavnih planova i programa na svim nivoima obrazovanja.

Zato smatramo da je potpuno nedopustivo da nastavni planovi i programi sadrže bilo kakve greške ili druge propuste bez obzira na vrstu i da se svi eventualni problemi u najkraćem roku moraju riješiti u najboljem interesu učenika i struke.

Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost važni su za sve narode i građane Bosne i Hercegovine, pa ovom pitanju treba pristupiti s posebnom pažnjom, saopćeno je iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.