VIJESTI

Radončić: Vogošća mora postati dio Sarajeva i to je kapitalni interes

Predstavljeni kandidati za Općinsko vijeće i zajednički kandidat SDA-SBB za načelnika

Am. K./A.Nu.

23.9.2016

U prepunoj sali Kulturno-sportskog centra u Vogošći održan je sinoć predizborni skup Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH na kojem su predstavljeni kandidati ove stranke za Općinsko vijeće, nosilac liste SBB-a Tarik Curić te zajednički kandidat koalicije SDA-SBB za načelnika Vogošće Edin Smajić.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić okupljenima je kazao da mu je izuzetna čast što iza sebe ima impresivan tim uspješnih mladih, starijih i pametnih ljudi, a preko puta sebe uspješnog načelnika koji bi trebao biti i budući.

Radončić je istakao da je koalicija SDA-SBB historijski važna.

(Video: Am. Kovač)

- Jučer nam je Evropa otvorila vrata. Imamo otvoren autoput da budemo dio evropske porodice, dio NATO saveza. Ovo jedinstvo je historijski važno jer je vratilo snagu bošnjačkog političkog faktora i to u važnom trenutku koji se ne tiče samo lokalnih izbora. Vidjeli ste prije dva-tri dana, Srbija kaže: „Mi ćemo intervenirati, branit ćemo RS“. Danas je neko iz Hrvatske rekao: „Mi ćemo također braniti poziciju BiH, jer je to naše dejtonsko pravo“. A, ja kažem kad god su nas i jedni i drugi branili, najviše su Bošnjaci stradali i nemojte nas braniti, možemo se sami braniti – rekao je predsjednik SBB-a.

- Jedini način da se očuva BiH, Vogošća i ovaj grad je izgradnja, zapošljavanje i razvoj - rekao je Radončić.
 
- Ja sam mogao napraviti zgradu od 20 spratova pa sam napravio od 40. Moramo biti maksimalisti. Da brinemo o budućnosti i ovog i drugih gradova, da radimo stvari koje traju 30 i 50 godina, a ne da ih u startu smanjujemo. Moramo uraditi Prvu transverzalu. Ja vam odgovorno kažem: ne krene li se u njenu gradnju, ne bude li iduće godine Prva transverzala pravo gradilište, ja vam dajem riječ, mi ćemo smijeniti kantonalnu vladu. Nema više vremena za čekanje, nema više praštanja – kazao je Radončić. 

On je istakao da nema niko pravo da općinu Vogošća drži izolovanom od Sarajeva.

- Neprihvatljivo je da autoput dođe do tu, pa prestane desetak kilometara, pa onda dolazi prijestolnica. Vogošća mora postati dio Sarajeva i da se za desetak ili 15 minuta može stići u grad. To je kapitalni interes gdje mi moramo pomoći lokalnom rukovodstvu jer oni to ne mogu bez kantona i Federacije i mi ćemo to uraditi. Mi imamo kao zajedničkog kanditata načelnika koji je pokazao da zna, koji je mlad, dinimačan i uspješan. Uz mnogo kompatibilnije i snažnije općinsko vijeće, gdje će nadam se, biti mnogo više članova SBB-a nego je to sada i gdje će SDA također napraviti izvanredan i bolji rezultat nego na prošlim izborima, imat ćemo načelnika svih građana ali kojeg smo mi postavili i tako pomogne našim građanima – naveo je Radončić. 

On je za kraj dodao da gdje se udruže plava i zelena boja nema prostora za narandžaste, crvene.

- Ne želimo običnu pobjedu, želimo aposolutnu pobjedu. Želim da sve glasove, njih nekoliko hiljada koje je dobio predsjednik Izetbegović i sve one glasove koje sam dobio ja, ujedinimo i damo ih našem načelniku – istakao je Radončić.

Prije njega, velikom broju prisutnih obratio se kandidat za načelnika Općine Vogošća Edin Smajić koji je govor počeo riječima da ga svakodnevno pitaju "Otkud vi zajedno, kako ćete zajedno?".

- Vrlo jednostavno moramo i možemo. Moramo zato što to BiH traži od nas u ovom trenutku, a možemo zato što imamo dovoljno ljudi, dovoljno hrabrosti i dovoljno smo spremni da preuzmemo vagone tereta odgovornosti zato što ih nema mnogo koji su s nama i mi se mnogo moramo potruditi za našu djecu, zajednicu i za BiH. Kada je u pitanju kandidat za načelnika zašto možemo i moramo? Ja sam dosada od stranke SDA dva puta kandidiran i očito da rezultati izbora 2011. više od 50 posto i 2012. više od 60 posto govore da nisam dobio glasove samo od SDA. Moj odnos prema ovom poslu je da ja moram biti načelnik svih građana - rekao je Smajić.

Nosilac liste SBB Tarik Curić istakao je da Vogošća mora da uđe u takozvani gradski krug Sarajeva i da je najveći problem saobraćajni kolaps do Sarajeva. Također, istaknuta je i važnost da glasači podrže SBB-ove kandidate za vijećnike i načelnika Smajića.

Predsjednik OO SDA Vogošća Sedin Kahriman se zahvalio na pozivu na skup SBB-a u Vogošći.

 - Ova koalicija je mnogo više od koalicije, to je patriotski blok koji neće dozvoliti da ideologije koje su prisutne u različitim oblicima, koje zagovaraju otcjepljenje manjeg bh. entiteta, ne priznaju državu BiH, njene institucije, organizuju zveckanje oružjem uz obalu krvlju natopljene Drine. Ovaj patriotski blok to neće dozvoliti i uspjet će odgovoriti svim izazovima, vanjskim i unutrašnjim, s kojima se BiH susreće – rekao je Kahriman.