LIFESTYLE

Googleov novitet: Aplikacija "Allo" koristit će vještačku inteligenciju

Korisnici će moći da imaju interakciju na nekoliko nivoa

(D. K.)

22.9.2016

Aplikacija koja bi trebalo da demonstrira neke od najzanimljivijih mogućnosti Googlea upravo je stigla do pametnih telefona širom planete. Radi se o prvoj aplikaciji koja koristi vještačku inteligenciju i zove se kratko - "Allo".

Googleova nova aplikacija za dopisivanje malo je znatiželjnija nego što se to dalo naslutiti kada su u maju do javnosti o njoj stigle prve informacije.

Na prvi pogled, "Allo" izgleda kao i svaka druga aplikacija na IOS-u ili Androidu. Korisnici se prijavljuju preko svog telefonskog broja, a nakon verifikacije identiteta aplikacija pretražuje kontakte korisnika u potrazi za osobama koje također koriste aplikaciju. Početak razgovora sa jednom ili više osoba je očekivano jednostavan.

Uz standardni tekst, koji može biti šifriran zbog sigurnosti, postoji mogućnost slanja glasovnih poruka, slanja fotografija sa malim crtežima i mapa sa lokacijom.

Međutim, ono zbog čega će prosječni korisnik željeti da koristi "Allo" je vještačka inteligencija (Google Assistant) sa kojom korisnik može da ima interakciju na nekoliko nivoa.

Između ostalog, "Allo" će predlagati odgovore na pitanja sagovornika prije nego što korisnik počne da piše, prepoznavat će lica na fotografijama, a na osnovu kratkih informacija, bilo da je riječ o tekstu ili fotografijama, aplikacija će predlagati dodatne opcije i odgovarati čak i kada pitanje nije postavljeno.

Naravno, prve verzije aplikacije bit će prilagođene engleskom jeziku, a "Allo" će biti dostupan za vlasnike telefona sa operativnim sistemima IOS i Android.