BIH

Na inspektore potežu pištolje, dižu im automobile uzrak, dovode kriminalce...

Poreznici na terenu često na meti kabadahija

B. TURKOVIĆ

21.9.2016

Sarajevsko tužilaštvo otvorilo je istragu protiv Ahmeda Đuve, koji je prije nekoliko dana na pijaci “Texa” nožem nasrnuo na inspektora Porezne uprave Federacije BiH. Da Đuvo nije jedini kabadahija koji misli da upotrebom mišića može zastrašiti inspektore u obavljanju posla, potvrđuju nam u Poreznoj upravi FBiH, u kojoj navode da su njihovi zaposlenici na terenu vrlo često suočeni sa sličnim neugodnostima.  

Napadi na policajce

- Bilo je raznih oblika fizičkih prijetnji i nasrtaja na inspektore i druge ovlaštene osobe Porezne uprave FBiH, poput potezanja pištolja, dizanja automobila uzrak, prevrtanja i razbijanja stolova, stolica i drugog inventara, bacanja tih predmeta prema inspektorima. Dešavali su se čak i napadi na policajce koje inspektori pozovu na asistenciju prilikom kontrola – objašnjava Behudin Mašović, s dugogodišnjim iskustvom šefa Odsjeka za inspekcijski nazor Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, a koji je trenutno na poziciji rukovodioca tog ureda po ovlaštenju.  

On objašnjava kako se dešavalo i da osobe kod kojih se obavljaju kontrole zaključavaju ulazna vrata objekta, tako da inspektori ne mogu izaći iz njega. 

behudin-masovic-porezna-uprava

Mašović: Verbalni napadi su svakodnevni

- Bilo je prijetnji polijevanjem i paljenjem benzinom, dovode se osobe s kriminalnom prošlošću radi zastrašivanja inspektora... O verbalnim napadima i prijetnjama, vrijeđanjima, suvišno je i govoriti, jer je to, nažalost, svakodnevica u radu federalnih inspektora i drugih zaposlenika Porezne uprave – kaže naš sagovornik. 

Uništavanje dokumenata

Osim toga, dodaje on, obveznicu inspektorima često ne daju dokumentaciju na uvid, izbjegavaju da se pojave na licu mjesta za vrijeme kontrola, uništavaju poslovnu dokumentaciju...  

Najveće probleme inspektori imaju prilikom kontrola raznih udruženja koja obavljaju ugostiteljsku djelatnost, a po zakonu to ne mogu raditi, zatim u kontrolama ugostiteljskih objekata, osoba koje nelegalno priređuju igre na sreću, estradne programe...

Ali, kako potcrtava Mašović, nikakve prijetnje ni zastrašivanja u konačnici ne sprečavaju kontrole, a i nasilni obveznici uglavnom su dan nakon incidenata manji od makovog zrna, pogotovo ako im je pečaćenjem objekta onemogućen rad. 

Mogu nositi i oružje 

U svim slučajevima kada procijene da će biti izloženi nasrtajima, inspektori imaju pravo i obavezu zatražiti zaštitu od Porezne uprave i drugih nadležnih organa. Uz to, mogu upotrijebiti i opravdanu  silu kada je to neophodno kako bi obavili svoj posao, ali i nositi kratko vatreno oružje. 

- Ali, ova odredba do danas nije proceduralno uređena podzakonskim aktom – kaže Mašović. 

Kazne od 8 miliona KM  

Porezna uprave FBiH tokom 24 provedene akcije, od novembra 2015. do 9. septembra ove godine, na području FBiH obavila je 5.681 kontrolu. Tom prilikom otkrila je 2.101 radnika nacrno te utvrdila da je 970 objekata radilo bez odobrenja. Fiskalni uređaj nije imalo 513 objekata, a u 1.697 objekata nisu izdavali fiskalne račune. Zapečaćeno je 1.440 objekata i izdato 3.679 prekršajnih naloga s novčanim sankcijama od 7.981.220 KM.