BIH

Dodik: U slučaju rata RS ni minute ne bi ostala u BiH

Predsjednik RS se obratio novinarima

Avaz.ba

21.9.2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da vlasti tog entiteta ne misle da ratuju, no istovremeno je kazao kako u slučaju otvorenog sukoba taj entitet ne bi “ni minute” ostao u sastavu Bosne i Hercegovine.

Komentarišući u Laktašima blizu Banje Luke upozorenje ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića kako bi referendum u RS najavljen za 25. septembar mogao da otvori prostor novim oružanim sukobima u BiH u kojima bi RS mogla da opstane deset do petnaest dana, Dodik je kazao kako se RS ne sprema za rat, ali spremna je da brani svoju teritoriju.

– Kada bi to učinili to bi samo ubrzalo naš put ka samostalnosti i bilo kakvi pokušaji te vrste bi nas definitivno izbacili iz BiH u kojoj mi ne bismo ostali ni minute – kazao je Dodik novinarima.

Utvrdio je takođe kako Halilovićeva izjava nije slučajnost, a dodatne optužbe uputio je na račun predsjedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića sugerišući kako i jedan i drugi razmišljaju na isti način, odnosno kako žele “da istjeraju Srbe iz BiH”.

– Sve to što nam je rekao Halilović znamo da se govori u bošnjačkom političkom vrhu i postoji kao njihova opcija i želja da na takav način isteraju Srbe iz BiH - izjavio je Dodik.

Potvrdio je kako se pripreme za referendum 25. septembra nastavljaju dodajući kako je uvjeren da će on proteći mirno i bez bilo kakvih sukoba.