CRNA HRONIKA

Detalji svirepog ubistva kapetana OS BiH Miroslava Stojaka

Otkrivamo nepoznate detalje nestanka i ubistva u Vitezu

Autor:D. PUCAR

21.9.2016

Na jutros održanom ročištu Sud je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona odredio jednomjesečni pritvor za Kenan Varupu (1995.), osumnjičenog za ubstvo Miroslava Stojaka, kapetana Oružanih snaga BiH. "Dnevni avaz" donosi detalje svirepog ubistva.

Naime, beživotno tijelo 43-godišnjeg Miroslava Stojaka, kapetana Oružanih snaga BiH, pronađeno je nakon dvodnevne policijske potrage u kući Kenana Varupe u viteškom naselju Bukve. Varupa je, kako saznajemo, nakon dvodnevne kriminalističke obrade, na kraju priznao policiji da je ubio Stojaka i otkrio lokaciju tijela.

Zatražen pritvor

Istražitelji su pronašli tijelo u maloj trošnoj kući u zaseoku Putkovići, na brdu iznad Trgovačkog centra “Fis”, među hrpom razbacanih stvari. Kako neslužbeno saznajemo, a niko to nije htio jučer potvrditi, ubistvo je počinjeno sjekirom, kojom je Varupa udario Stojaka u glavu.

ubistvo-2

Varupa u policiji priznao da je usmrtio Stojaka

Tijelo je u poslijepodnevnim satima identificirao Miroslavov sin Marko, a uviđaj su obavili istražitelji Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Na mjesto događaja neposredno prije dolaska dežurnog kantonalnog tužioca doveli su i samog Varupu.

Cijelom pričom šokirane su i Varupine komšije, koje nisu htjele pred objektive. Kazali su kako su znali da je imao nekih problema sa zakonom, ali da ih je prenerazilo ovako svirepo ubistvo.

stojakov-sin

Marko Stojak: Idenficirao oca

Shrvana obitelj kaže da je policija noć prije bila kod njih, da su im rekli kako vrše pretragu.

- Policajci nam nisu rekli zašto je Varupa to uradio, mi ni danas ne znamo zašto je moj otac ubijen - kazao je Miroslavov sin Marko.
 
Motivi nepoznati

Neslužbeno saznajemo da su se Stojak i Varupa u noći nestanka zadesili u istom ugostiteljskom objektu u Novoj Biloj, a kako su završili zajedno u Varupinoj kući na Bukvama, za sada je nejasno, kao i motiv za ubistvo.

Kako nam je kazao Rusmir Prohan, portparol policijskog komesara MUP-a SBK, motive će otkriti istraga.

- Nastavljamo istragu radi utvrđivanja motiva i okolnosti ubistva, a provest će se sva potrebna vještačenja - kazao je Prohan.

Prodao kapetanov Ford

Stojak je od kuće otišao u subotu oko 17 sati. S njim se posljednji put u 18.20 sati putem telefona čuo njegov brat Božo, kome je rekao da je na roštilju kod kolega u Turbetu te da ima još nekog posla. Nakon toga, Stojakov mobitel bio je ugašen. Iste večeri oko dva sata u tunelu kod Žepča Varupa je imao saobraćajnu nezgodu, vozeći Stojakov Ford Focus. Policija u Žepču, koja tada nije znala da taj automobil traže s obzirom na to da je nestanak prijavljen sutradan oko 13 sati, obavila je uviđaj i pustila Varupu, koji je, kako tvrdi porodica, prodao Ford vozaču šlepe koja je došla da auto skloni s ceste.

U nedjelju oko podne, porodica je na internetskom oglasniku Pik vidjela da neko prodaje njihov automobil pa su kontaktirali prodavača i sve prijavili policiji. Viteški policajci su istog dana oko 18 sati priveli Varupu, koji je bio u lošem psihofizičkom stanju i nisu ga mogli odmah ispitati.