VIJESTI

Interpol na zahtjev BiH traga za pripadnikom ISIL-a: Crvena potjernica za Naserom Arnautom

Osmi državljanin naše zemlje koji je boravio u Siriji

M. AŠČIĆ

21.9.2016

Interpol je jučer, na zahtjev pravosudnih organa BiH, raspisao još jednu crvenu potjernicu za bh. državljaninom zbog sumnji na terorizam. Radi se o Naseru Arnautu (25) iz Sarajeva, otkriva „Dnevni avaz“. Crvena potjernica za Arnautom objavljena je jučer i na zvaničnoj stranici ove međunarodne policijske institucije.

Brza reakcija

Arnaut je osmi državljanin BiH za kojim je Interpol za manje od godinu raspisao crvenu potjernicu, a za sve ove osobe sumnja se da su se borile ili se bore za terorističku organizaciju Islamska država (ISIL) u Siriji i Iraku. Oni su, također, pod sumnjom da su borci paravojnih formacija u Siriji kojima rukovodi ISIL, poput Fronta El-Nusra i drugih.

Za Arnauta se vjeruje, prema policijskim i sigurnosnim podacima, da je 2013. godine otišao preko Turske u Siriju. On se, dok je boravio u BiH i Sarajevu, često povezivao s vehabijskim grupama bliskim Elviru Muratoviću i Kemalu Muriću, koji su prošle godine bili hapšeni pa pušteni zbog navodnog planiranja terorističkog napada u Sarajevu.

Arnaut je bio i čest gost u mesdžidu u naselju Stup u Sarajevu, koji su ranije pohodili i Mevlid Jašarević, osuđenik za napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, ali i Nusret Imamović, koji se nalazi u Siriji, te također osuđeni Bilal Bosnić.

Keserović na spisku

Međunarodna potraga još krajem februara ove godine raspisana je i za Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca, dok je šesta potjernica za državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuharijem (50). Sve ove osobe nalaze se u Siriji.

Ko je osuđen

Zbog vrbovanja bh. državljana za terorističke aktivnosti, Sud BiH pravosnažno je osudio Bilala Bosnića, vođu vehabijske zajednice u BiH, na sedam godina. Na godinu zatvora zbog ratovanja u Siriji, a nakon priznanja, osuđeni su i Fatih Hasanović, Emin Hodžić,  Senad Koštić, Fikret Hadžić, Mirel Karajić, dok su Nevad Hušidić, Husein Erdić, Merim Keserović i Midhat Trako ukupno osuđeni na sedam godina.