BIH

Novo Goražde: Patrole dolaze i noću, a u policiju se pozivaju kompletne porodice

Nakon izdavanja ličnih karata, povratnici izloženi pritisku

A. BAJRAMOVIĆ

20.9.2016

Povratnici u Novo Goražde izloženi su maltretiranju i pritiscima policije i osoblja lokalnog ureda za izdavanje ličnih dokumenata nakon što su prijavili prebivalište na prostoru te općine. Sa pitanjima zašto su se prijavili na svoje prijeratne adrese, patrole ih posjećuju čak i u noćnim satima, a u Policijsku stanicu Novo Goražde komandir Dušan Petković poziva čak i kompletne porodice. 

Naslijedio zemljište

Predsjednik Skupštine općine Ibrahim Drljević i zamjenik načelnika Fuad Mašić, predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti, najavili su da će se, zbog kršenja zakona i pokušaja zastrašivanja povratnika, obratiti Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Agenciji za identifikaciona dokumenta, Uredu visokog predstavnika, Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju i drugim institucijama.

Salem Čajević iz sela Novakovići godinama je pokušavao obnoviti svoju porušenu kuću, a preduvjet da ostvari bilo kakvu vrstu pomoći je lična karta izdata u mjestu povratka. 

alija-aganovic

Aganović: Prijavio sestru

- Kada sam izvadio ličnu kartu, policija je počela dolaziti u Novakoviće i po gradu me sretati i uznemiravati. Kada sam zatražio ličnu kartu, trebali su mi reći da sačekam da prođu izbori. Uzeli su mi novac, a sada nešto provjeravaju. Tražit ću svoja prava putem ombudsmena za ljudska prava, jer ja sam se vratio na moju djedovinu i babovinu, tu mi je pradjed živio i živjet ću i ja, niko me neće istjerati – kaže Čajević.

Alija Aganović živi u Kopačima, a sa sestrom je naslijedio zemljište u Novakovićima, gdje im je porodična kuća, također, zapaljena u ratu. Na svoju adresu prijavio je sestru Džemilu, koja je u Novakovićima zasadila dunum malina, a poljoprivredno gazdinstvo ne može osnovati bez lične karte izdate u Novom Goraždu. 

Zasadili maline

- Kada smo sve završili, platili, a sestra dobila ličnu kartu, policija je nekoliko puta dolazila. Ispitivali su zašto je prijavljena ovdje, zbog izbora ili zbog malina. Rekao sam im, ako je problem, to Bošnjaka što su lične karte izvadili, ovdje ih na dan izbora zatvorite, da ne mogu glasati – kaže Aganović.

poziv-porodici-sogolj

Poziv jednoj od porodica da se javi nadležnima radi provjere

Drljević je zbog ovakve situacije pokušao zakazati sastanak Foruma za sigurnost, a potom i posebnu sjednicu Skupštine općine, ali kvoruma za rad, očekivano, nije bilo. 

Opstrukcije svake izborne godine 

- Građani bošnjačke, a dijelom i srpske nacionalnosti, se uznemiravaju, pozivaju u Policijsku stanicu kako bi obrazložili zašto su prijavili prebivalište ovdje. Mi smatramo da je prekršen Zakon o pravu na prebivalište i boravište, kao i Zakon o zaštiti ličnih podataka. Komandira Policijske stanice pozivao sam i usmeno da spusti loptu, da se ponašamo normalno, jer su prethodni komandiri bili razumni ljudi, koji nisu željeli da dižu tenzije. Svake izborne godine, pogotovo 2012., ovdje su bile razne opstrukcije u CIPS-u, bilo je neizdavanja ličnih dokumenata, gužvi, padanja sistema – ističe Drljević.