CRNA HRONIKA

Hronologija nestanka kapetana OS BiH: Koji su motivi ubistva Miroslava Stojaka

Misteriozni slučaj dobio svoj epilog

D. P. – A. Ka.

20.9.2016

Nakon što je danas pronađeno tijelo kapetana Oružanih snaga BiH Miroslava Stojaka iz viteškog naselja Stara Bila, koji je nestao pod misterioznim okolnostima u subotu oko 18 sati na području Travnika, stigla je i potvrda je da je on ubijen. Prema navodima policije uhapšen je osumnjičeni K. V. koji je već priznao da je počinio ubistvo. Prema nezvaničnim informacijama radi je o Kenanu Varupi.

"Dnevni avaz" donosi hronologiju cijelog slučaja kao i izjave članova porodice i komšija ubijenog Stojaka. 

Kako nam je rečeno, od kuće je otišao u subotu u 17 sati. Istog dana, u 18.20 sati, posljednji je s njim putem telefona razgovarao brat Božo.

Prekinuo vezu

- Zvao sam ga, podigao je slušalicu i čuo sam samo šumove. Nakon nekoliko minuta, on je nazvao mene. Pitao sam ga gdje je i kazao mi je da je u Turbetu na roštilju kod nekih prijatelja. Ja sam mu rekao da smo mislili na sijelo kod njega, a on mi je rekao da ne dolazim, da on ima nešto da obavi i onda mi je prekinuo vezu. To je bilo posljednji put da mu je telefon bio u funkciji - kazao je za naš list Božo Stojak. 

screenshot-4

Miroslavov brat Božo, supruga Katica i sin Marko (Foto: (D. Pucar)

Od tada je telefon Miroslava Stojaka isključen, a porodica je u nedjelju prijavila slučaj i policiji. U službenom izvještaju policija je navela da su Miroslavov automobil pronašli nakon što je muškarac iz okolice Viteza njime doživio saobraćajnu nesreću u tunelu kod Žepča. Vozač, za kojeg smo neslužbeno saznali da se radi o Kenanu Varupi iz naselja Bukve, kažu u policiji, priveden je i u toku jučerašnjeg dana, zbog lošeg psihofizičkog stanja, nije do kraja kriminalistički obrađen. 

Porodica, s druge strane, tvrdi da su automobil pronašli sami. Kako nam je kazao Miroslavov sin Marko, Ford Focus njegovog oca pronašli su na internetskom oglasniku Pik.ba.

- Vidjeli smo u nedjelju da se automobil prodaje na Piku. Koliko mi znamo, Varupa je imao prometnu nesreću i nakon toga ga je vlasniku šlepe, koji je došao po auto, prodao za 1.300 KM, a kući se vratio taksijem. Kontaktirali smo čovjeka, koji nam je oko podne poslao slike auta i tvrdio da je vlasnik automobila - rekao je Marko Stojak te je dodao da je ogorčen postupkom policije u Žepču, koja je Varupu, kako tvrdi, pustila nakon udesa.

- Da mi nismo slučajno naletjeli na auto, ne bi ga ni otkrili - tvrdi sin Marko. 

Automobil je dovezen u Vitez, a Marko Stojak kaže da u njemu nije vidio tragove nasilja.

screenshot-5

Miroslav Stojak: Nestao u subotu

- Bilo je dosta praznih flaša piva i cigara, a moj otac nije ni pušio ni pio - kazao je Marko.

U policiji im, kako kaže, ne govore ništa u vezi s istragom, tek da rade na tome. 

U vrijeme kada smo mi pričali sa porodicom, neko se odazvao njihovom apelu te su dobili informaciju da je Varupa u subotu oko 19 sati sa Stojakovim automobilom viđen na Bukvama. Porodica kaže da ih je kontaktirala i Vojna policija, koja će, kako su njima rekli, pokrenuti i svoju istragu. 

Miran život

Miroslav se, kažu, nikada ni s kim nije svađao, živio je normalnim porodičnim životom, a kod sebe nije imao ni mnogo novca pa obitelj ne može ni pretpostaviti šta se dogodilo. 

- Nikada nije kasnio kući niti se s kim svađao, ni on ni njegova braća. Živimo normalnim porodičnim životom. Kod sebe je imao oko 80 KM, što je podigao dan prije na bankomatu, a ni s računa poslije toga nije podizano ništa pa ne vjerum ni da je pljačka u pitanju. Stvarno ne znam, bliži se još jedna noć, molim sve one koji znaju išta, da nam jave na broj telefona 063/013-158 - kazala je Miroslavova supruga Katica.