BIH

Suđenje Alenu Rizvanoviću: Bosanac izjavom zaprepastio sudije, ali i sve u sudnici

Usmrtio četiri osobe i tvrdi da je sve bio "nesretan slučaj"

Avaz.ba

20.9.2016

Na sudu u austrijskom gradu Grazu danas je počelo suđenje Alenu Rizvanoviću, koji je u manijačkom pohodu automobilom usmrtio tri osobe u prijestolnici Styrie.

Rizvanović se na sudu pojavio u sniježno bijelom odjelu, te je iznenadio sve u sudnici izjavom da nije kriv, te da se radilo o nesretnom slučaju.

3

Sudija se nije složio s njim, nakon čega je uslijedila pauza koju su tražili advokati odbrane.

Alen je potom u izjavi pred sudom kazao kako se kobnog dana uspaničio kada je čuo pucnjeve, te da je izgubio kontrolu nad vozilom, uslijed čega je usmrtio tri i povrijedio oko 100 osoba.

Kada ga je tužilac pitao kako se osjeća jer je, između ostalih, usmrtio i četverogodišnje dijete, Alen Rizvanović je rekao samo: Izvinjavam se zbog toga.

Alen je potom rekao kako je mislio da niko neće poginuti zbog njegove ludačke vožnje, ali mu je sudija Andreas Rome na to poručio:

"Mogu vam možda vjerovati neke stvari, ali to zaista ne mogu".

2

Drugog sudiju, Evu Cesnik, zanimala je predhodna izjava Alena Rizvanovića u kojoj on tvrdi da nije musliman, već kršćanin.

"Ja imam informacije da ste vi musliman, ali vi ste nedavno dali izjavu da ste kršćanin. Kada ste kršteni?", pitala je.

"Nikada nisam kršten", odgovorio je Alen. 

"Pa, onda niste kršćanin?", glasilo je novo pitanje sudije.

1

"Nisam kršten", kategoričan je bio Alen.

Planirano je da će suđenje trajati devet dana, a biće ispitano čak 130 svjedoka, uključujući i tri psihijatra, kao i druge sudske vještake.

Alen Rizvanović je 20. juna prošle godine u manijačkom pohodu sa džipom na licu mjesta usmrtio tri osobe, dok je četvrta žrtva preminula nekoliko mjeseci poslije, uslijed povreda. Povrijeđeno je više od stotinu ljudi.