OSTALI SPORTOVI

Hrustemović: Iranci su protiv nas imali poseban motiv

Srebreni odbojkaši sletili u Sarajevo

A. TIRO

20.9.2016

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci stigla je danas u Sarajevo.

Bh. reprezentativci su se sa Paraolimpijskih igara u Rio De Janeiru vratili sa srebrenom medaljom, nakon što su u finalu turnira poraženi od Irana.

I pored poraza, najtrofejnijim sportistima u historiji Bosne i Hercegovine upriličen je doček na Sarajevskom aerodromu, nakon čega je održana i konferencija za medije.

"Da smo mogli bolje u finalu, mogli smo. Ali, zbog prevelike želje smo malo i izgorili. Iran je bio izuzetno motivisan da igra protiv nas. Njima smo u prošlosti nanijeli neke od bolnih poraza, pa su tražili osvetu", rekao je selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović po dolasku u Sarajevo.

mg-4849

Hrustemović je također naglasio kako nekad poraz znači i pobjeda.

"Došli smo do fniala, dobili jakog protivnika, ali nažalost nismo osvojili onu najsjajniju - kazao je Hrustemović

Kapiten Sabahudin Delalić istakao je koji je bio najveći problem njemu i saigračima na utakmici protiv Irana.

"Morteza Mehrzad, 246 cm visoki div bio nam je najveći problem. On je sam protiv nas osvojio 28-30 poena i vjerujte, nemoguće ga je zaustaviti. Ipak, nismo nezadovoljni. Po odlasku u Rio obećali smo medalju, a to smo obećanje i ispunili. Iran je ovaj put bio bolji. Osvojili smo drugi set i kada smo trebali da ubacimo u brzinu više, izgubili smo snagu, što su igrači Irana iskoristili.

Delalić je također naglasio kako je i pored ovog poraza naša zemlja jedina koja je na velikim takmičenjima pobjeđivala Iran.

"Naš skor sa Iranom je takav da su oni uspješniji na Olimpijskim igrama, a mi smo na Svjetskim prvenstvima. Nikada se nije desilo da se na velikim takmičenjima sastaju pet puta uzastopna iste dvije selekcije.

mg-4846

Delalić je također ispričao dirljiv detalj o kolegi Benisu Kadriću.

"Kada se govori o osobama koje najviše vole Bosnu i Hercegovinu, onda tu trebamo spomenuti i Benisa Kadrića. Proveo je pet dana u bolnici jer je imao tromb na preponi i ispod koljena. Doktori su mu savjetovali da ne se kreće, ali on je izrazio želju da igra ovu utakmicu - kazao je Delalić, sa suzama u očima.

Još jedan reprezentativac Safet Alibašić obratio se prisutnim na aerodromu u Sarajevu. Naime, Alibašić je na turniru u Riju osvojio najviše poena za Bosnu i Hercegovinu.

"Nažalost nisam osvojio dovoljno poena u finalnoj utakmici. Trudili smo se, bodrili jedni druge, ali kao što je rekao kapiten Delalić, Iran je na turniru bio bolji", rekao je Alibašić.

Ministar kulture i sporta KS-a Mirvad Kurić kratko se obratio, istakavši da su „naši momci zlatni i uvijek će biti zlatni“.

 
Video: Delvin KOVAČ