DIJASPORA

OFFENBACH: Dostojno predstavljena naša domovina

Na tradicionalnim Internacionalnim danima

Autor:B. ŠIŠIĆ

20.9.2016

Svake godine u njemačkom Offenbachu organiziraju se Internacionalni dani, na kojem učešće uzimaju skoro svi narodi i nacije koje žive u tom gradu, pa tako i Bosanci i Hercegovci, koje su i ovaj put predstavljali članovi BKC Offenbach (Bosanski kulturni centar).

Zavijorile su se zastave BiH, čuli su se zvuci rodnog kraja, a na velikoj pozornici igrama iz BiH u narodnim nošnjama države iz koje dolaze predstavili su se članovi folklornih sekcija "Sevdah" iz Frankfurta, "Zlatni Ljiljani" iz Mannheima i folklorna sekcija iz grada Hanau.

Članovi BKC Offenbach i ovaj put su njihovim kulinarskim specijalietima koje su pripremile njihove žene oduševili sve posjetioce, a muski dio BKC-a bio je zadužen za roštilj i ćevape koje sami prave. Tako da se gradom Offenbachom širio miris roštilja i bosanskog ćevapa, pa je i ovaj put njihov prodajni punkt bio najposjećeniji, a ponajviše je bilo Nijemaca koji su željeli upravo da pojedu ćevape.

- Uloži se mnogo truda i rada, ali mi smo jedna složna ekipa koja zna i hoće da radi ovaj posao, ništa nam nije teško, pa smo tako i ove godine svi kao jedno - rekao nam je Ismet Velagić, član odbora BKC Offenbach.

Istog mišljenja bio je imam njihovog centra mladi Adem efendija Hasanović, koji je dolaskom u BKC Offenbach unio jednu potpuno novu svježinu i privukao dosta omladine.

Na ovim Internacionalnim danima pojavio se generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić koji je čestitao BKC Offenbach na odličnom predstvaljanju zemlje iz koje dolaze.

- U Njemačkoj postoji dosta klubova, udruženja i džemata i svako od njih na svoj način predstavlja BiH, ali BKC Offenbach opet je jedan specifičan centar, koji svojim patriotizmom, njihovom složnošću i poštovanjem prema svima na jedan poseban način, način na koji smo svi ponosni, predstavlja BiH u Njemačkoj - rekao je Šaldić.

Među posjetiocima bio je i najstariji džematlija BKC Offenbach Hasib Burgić koji je sa suzama u očima pratio sva ta dešavanja i kako nam reče ponosan bio na omladinu BiH i nove genaracije koje stasavaju u dijaspori. Hasib je bio u društvu prvog predsjednika i utemeljitelja BKC Offenbach Nagibom Mujkićem i Ismetom Velagićem.

Među onima koji su taj dan bili bio je i poznati bh- biznismen u Njemačkoj Fadil Junuzović, pa poznati harmonikaš Anto Filipović, Sefket Zukić i mnogi drugi.