BIH

Eksperti za "Avaz": Državi BiH nedostaju elementi prisile!

Profesori ustavnog prava Ibrahimagić i Sadiković

A. DUČIĆ

19.9.2016

Omer Ibrahimagić i Ćazim Sadiković, ugledni profesori ustavnog prava te političkih sistema, tvrde u izjavama za "Avaz" da našoj državi nedostaju elementi prisile da bi se nosila s opstrukcijama i antidržavnim ponašanjem iz RS, a u vezi s neprovođenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH! Sadiković, koji je i član Venecijanske komisije, ističe da svaka država po definiciji ima tri svoja konstitutivna elementa - teritorij, populaciju te monopol legitimne fizičke prisile.

Venecijanska komisija

- Ovo treće mi nemamo! To govori o činjenici da se svih ovih godina jednostavno ne mogu implementirati tolike odluke Ustavnog suda BiH. Dakle, ako bismo htjeli promijeniti stanje, morali bismo osnažiti državu. Ova naša država, a što je u svojim aktima ustanovila i Venecijanska komisija, po svojoj konstituciji slaba je država - rekao je Sadiković.

S druge strane, navodi on, u Dejtonu je visoki predstavnik definiran kao konačni tumač Ustava u civilnoj sferi, dok je EUFOR jedan od njegovih instrumenata.

- U prvoj rečenici Aneksa 10 kaže se da visoki predstavnik ustanovljava političke i ustavne institucije. Moramo zaista zaključiti da je pitanje naše države krajnje neriješeno. Stoga treba iskoristiti vrijeme koje je ispred nas da se ponovo uspostave instrumenti države. Oni su postojali sve do Dejtona. Zašto ih danas nemamo, to je neko drugo pitanje - kazao je Sadiković.

cazim-sadikovic-55

Sadiković: Osnažiti državu   

Prof. Ibrahimagić ističe da BiH na papiru ima dva suverena organa. Prvi je državni, koji je skrojen po etničkom principu te koji, kao takav, teško da može funkcionirati.

- Ja ne vidim tu sposobnost države zbog ovakve konstelacije da se postara da se provede ova odluka Ustavnog suda BiH. Jer vidjeli smo da i opozicija u RS podržava referendum. Dakle, imamo jedan kompletan entitet i trećinu državne vlasti, što u prijevodu znači cijelu jednu etničku grupu koja se suprotstavlja odlukama Ustavnog suda - istakao je Ibrahimagić.

Preostaje, kako navodi, drugi suvereni organ, a to je visoki predstavnik u BiH. 

- Jedino on može upotrijebiti mehanizme koji su mu na raspolaganju, a to su, osim bonskih ovlasti, i EUFOR. Dakle, to su mehanizmi za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i očuvanje teritorijalnog integriteta države. Tako bi, teoretski, na dan referenduma i EUFOR mogao reagirati u skladu sa svojim mandatom - potcrtao je Ibrahimagić.

Evropski put

Ibrahimagić je podsjetio na to da RS opstrukcije pravi još od početka primjene Dejtona. 

- Treba imati na umu da to oni ne bi mogli raditi bez podrške, pa makar i prešutne, iz Beograda. Ne vidim da je Beograd prestao s poticajima Miloradu Dodiku. Čak tvrdim da je dolaskom Dodika na vlast u BiH napravljen aranžman za opstrukcije tako da Srbija na evropskom putu pretekne BiH! A to se i desilo - zaključio je Ibrahimagić.

Milutinović u Dejtonu napisao da će RS postupati prema svim aneksima

Govoreći o ulogama Srbije i Hrvatske, Ibrahimagić podsjeća na važnu činjenicu sročenu u Dejtonskom sporazumu.

- U tim materijalima ima izjava tadašnjeg ministra vanjskih poslova Savezne Republike Jugoslavije Milutina Milutinovića da ta država priznaje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da se obavezuje da će RS u BiH postupati prema svim aneksima Dejtonskog sporazuma. Takvu istu izjavu u ime Hrvatske dao je tadašnji ministar vanjskih poslova te zemlje Mate Granić. Srbija i Hrvatska su obveznice Dejtonskog sporazuma, a nikako garanti, kako se to pogrešno tumači - rekao je on.