KOŠARKA

Inspektori SIPA-e ponovo u KSBiH

Nastavljena istraga u Košarkaškom savezu

Autor:E. JESENKOVIĆ

18.9.2016

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u petak su, prema saznanjima Dnevnog avaza, ponovo bili u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine.

Kao što smo ranije pisali, SIPA je, kako nam je zvanično potvrđeno, prema naredbi Tužilaštva BiH, već prije nekoliko mjeseci počela s određenim provjerama u našem savezu.

Sudski sporovi

Razlog je finansijsko poslovanje Košarkaškog saveza BiH u posljednjih nekoliko godina, odnosno u vrijeme mandata već bivšeg generalnog sekretara KSBiH Haruna Mahmutovića, koji je na dužnost stupio u junu 2010., dok je u februaru ove godine podnio ostavku.

Istraga SIPA-e bila je jedna od stvari koje su dočekale Mahmutovićevog nasljednika na dužnosti generalnog sekretara Dubravka Barbarića, koji je nedavno ustvrdio da je, po stupanju na dužnost u aprilu, zatekao Savez na ivici kolapsa.

Jučer nam je Barbarić rekao da ne želi komentirati navode da su pripadnici SIPA-e ponovo bili u KSBiH i, prema onome što smo saznali, ponovo izuzeli dio dokumentacije u istrazi koja se, očito, zakotrljala i pitanje je gdje će završiti.

Žestoke kritike

Ono što nam je Barbarić želio govoriti u vezi s istragom SIPA-e je sljedeće:

- Košarkaški savez BiH oglasit će se iduće sedmice po brojnim otvorenim pitanjima putem pres-konferencije nakon što se kvalifikacije za Eurobasket 2017. službeno završe te vas molimo za strpljenje.

Postoje ozbiljne indicije da će se započeti medijska hajka prema pojedinim čelnim ljudima Saveza radi utjecanja na tok istražnih radnji, koje u ovom trenutku intenzivno provodi SIPA u vezi s djelovanjem pojedinih osoba iz bivše uprave KSBiH. Zbog toga molimo sve medije za profesionalnost i detaljnu provjeru informacija prije objave - izjavio je Barbarić.

Aludirao je, očito, generalni sekretar na brojne medijske napise, u kojima se, uz kritike na račun rezultata naše seniorske reprezentacije, žestoko "udara" i na rukovodstvo KSBiH. Sa ili bez argumenata i s kojim motivima, mogli bismo uskoro saznati...

Nije dobio izvještaj

Govoreći o situaciji u KSBiH, Barbarić nam je rekao da, između ostalog, nikada nije dobio izvještaj svog prethodnika o presjeku stanja u KSBiH.
Naknadno je, kaže, utvrdio da se protiv Saveza vodi više od 20 sudskih sporova zbog dugovanja, među kojima je veliki broj izvršnih presuda.