AUTO-MOTO

Amerikanci ovo neće oprostiti Nijemcima: Krvarićete dugo zbog ovog

Afera Volkswagen

18.9.2016

Prije godinu dana, javnost je saznala za manipulacije na dizel vozilima najvećeg proizvođača automobila na svijetu, njemačkog Volkswagena.

Ovaj koncern je tek na početku procesa vraćanja izgubljenog povjerenja, smatra Henrik Beme.

Ponekad se stiče utisak da su u VW sretni zbog "dizel-tematike", kako se u Wolfsburgu naziva prevara sa friziranim vrijednostima izduvnih gasova. Kriza je u Volkswagenu otvorila nova vrata, rekao je šef koncerna Matias Miler ovih dana pred zaposlenima centralne fabrike u Wolfsburgu. 

Na stvari se može gledati i tako, ali garancije da će najveći proizvođač automobila u Evropi iz krize izaći ojačan - nema. Koncern je ovim skandalom poljuljan do temelja. Riječ je o kompaniji koja je pucala od snage do prije godinu dana. Sve je to prokockano zbog besmislene vizije da se bude prvi u svijetu. A sve je bilo organizovano kao carevina: gore - Martin Vinterkorn, dole - svi ostali. 

Obećavajuća dizel tehnologija 

Riječ je o koncernu, čiji je model Džeta TDI još 2008. od američkog magazina "Green Car Journal" dobio nagradu za svoju "revolucionarnu dizel-tehnologiju" - bio proglašen za zeleni automobil godine. Ali, da je za to "zaslužan" prevarantski softver, otrkio je 2013. univerzitet West Virginia. Bilo je potrebno da prođu još dvije godine da VW prizna prevaru. Sve to Amerikanci neće nikada zaboraviti. Oni će VW pustiti da krvari niz godina. Dovoljno je baciti pogled na Deutsche Bank, još jednog njemačkog privrednog diva i ikonu: ona i dan danas ispašta zbog svojih grešaka u vrijeme finansijske krize. Nekada najrenomiranija njemačka banka sada je konfrontirana sa zahtjevom američkog Ministarstva pravde da plati 14 milijardi dolara za predmete stare preko 10 godina. 

Dolaze teška vremena 

Šefovi Volkswagena bi to trebalo da uzmu u obzir. Već je jasno da oni u SAD nikada više neće prodati automobil sa dizel-motorom. Dogovoreno poravnanje u milijardama dolara je samo početak. Očekuju se tužbe mnogih drugih američkih država, ali i investicionih i penzionih fondova. U Njemačkoj još nije počelo sudsko sučeljavanje. A kada sa tim počne, onda će se u medijima redovno osvježavati ružna slika koncerna koja će otežati sav trud VW-a da povrati izgubljeno povjerenje. Sa svakim takvim izvještajem čovjek će se sjetiti i reći: Tačno - prevaranti!" 

Niko ne može unaprijed da kaže koliko će para ovaj skandal koštati koncern. 17 milijardi eura je već stavljeno na stranu. To, međutim, neće biti dovoljno. Neki procjenjuju da bi troškovi mogli doseći 35 milijardi. 

Volkswagen godinama neće moći ostvarivati zaradu, odnosno novac koji mu je hitno potreban za konstruisanje i pravljenje automobila budućnosti. Šef koncerna je predstavio ambiciozan program. Ali tako kompleksnu tvorevinu sa 12 marki automobila, više od 100 fabrika u cijelom svijetu i sa 600.000 radnika, ne može biti postavljen na noge tek tako i u roku od godinu dana. Za to su potrebni vrijeme, strpljenje i puno novca. 

Ako u budućnosti svaki četvrti auto sa trake Volkswagena treba da bude na električni pogon, onda to znači i odgovarajuće manju potražnju motora na fosilno gorivo i klasičnih mjenjača. Za elektromotor je potrebno manje dijelova nego za motor na benzin i manje radne snage za proizvodnju. 

Zarobljen u krizi 

VW je i godinu kasnije u klopki krize, za koju je sam kriv. Istraga i razjašnjavanje napreduju, ali proces u SAD će vjerovatno početi tek naredne godine. Opoziv i povlačenje automobila u SAD i Evropi je počeo, ali još uvijek mnogi vlasnici automobila čekaju na servis. A s obzirom na odštete koje se plaćaju u SAD, ali ne i u Evropi, mnogi se s pravom osjećaju kao kupci druge klase. 

Možda čudi što mnogi ostaju vjerni Volkswagenu. Do velikog pada prodaje golfa, čega su se najviše bojali, nije došlo. To je jedini tračak nade, na kojem VW može da gradi budućnost. Ali skandal će koncernu Volkswagen još dugo biti suvozač.