VIJESTI

Dodik: Nastavljamo dalje, na nama se neće vježbati ni Amerikanci, niti bilo ko drugi

Predsjednik Republike Srpske odlučan da referendum o Danu RS bude održan 25. septembra

P. M.

18.9.2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da su svi u Republici Srpskoj veoma odlučni da referendum o Danu Republike bude održan 25. septembra, jer je to "ključno i zakonsko pravo Republike Srpske".

Dodik je rekao da je svima jasno da je Ustavni sud BiH politički motivisan i da je, kako kaže, pod političkim pritiskom pojedinih bošnjačkih političara, kao i pojedinih ambasada i Kancelarije visokog predstavnika, koji "pokušavaju u BiH da treniraju određene politike".

Dodik je kazao da više od 80 posto odluka Ustavnog suda BiH nije provedeno, što govori, kako kaže, o njegovom besmislu.

- Mi nismo rekli da ne provodimo odluku Ustavnog suda, mi je provodimo, nama nije rečeno kako da je provodimo. Odlučili smo da je provedemo putem referenduma. Što je neko histeričan, nervozan, taman on dolazio i iz Ambasade SAD, to je njihov problem. Na nama se neće vježbati ni Amerikanci, niti bilo ko drugi - poručio je Dodik.

On je rekao da ne zna kako su američka ili bilo koja ambasada mogli očekivati da će Bakir Izetbegović da ukine Dan RS, a da RS kaže da je to uredu.

- Naravno da nije u redu i neće biti nikada u redu da neko iz drugog naroda nameće svoje stavove, pogotovo za naša prava, svetkovine, slave koje mi slavimo. To je udarac na naš identitet, na naše pravo da ostanemo ovdje i da se krećemo. Mogu oni da govore šta hoće, ali mi im poručujemo da referendum nije uperen ni protiv koga, niti je ovo refrendum o secesiji kako su pokušali da predstave, ovo je je referendum o Danu RS. Tu histeriju su sami nametnuli i ona govori o njima da ne razumiju stvari, a ja nemam namjeru da objašnjavam. Cijeloj Republici Srpskoj mogu samo da poručim da izađu na referendum i da sam spreman da ponesem odgovornost za ovaj proces - poručio je predsjednik RS.

On je naglasio da će RS uvijek koristiti referendum kao oblik odlučivanja kada treba da zaštiti svoje nacionalne i entitetske interese i svoj narod.

- Od toga nećemo odustati nikada i raduje me što sam vidio i da je ogromna većina iz opozicije rekla - nastavljamo dalje - istakao je Dodik.

Komentrišući izjavu Mladena Bosića, Dodik je rekao da se radi o jednom neuračunjivom političaru koji niti razumije proces, niti je u procesu.