SPORT

Odbojkaši BiH u sjedećoj odbojci od 17 sati protiv Irana za olimpijsko zlato

Utakmicu ćete moći uživo pratiti na portalu Avaz.ba

A. S.

18.9.2016

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci danas će se u finalnom susretu protiv Irana boriti za zlatnu medalju na Paraolimpijskom turniru u Rio de Žaneiru. Ovo će za odbojkaše selektora Mirze Hrustemovića biti peti uzastopni nastup u finalima paraolimpijskih igara. Susret ćete moći uživo pratiti na portalu Avaz.ba, sa početkom u 17 sati.

Peto finale

Zanimljivo, Iranci su bili protivnici bh. tima u sva četiri dosadašnja finala. Naši zlatni “Zmajevi” slavili su u Atini 2004. i u Londonu 2012., dok su u Sidneju 2000. i u Pekingu 2008. bolji bili Iranci.

Odbojkaši BiH osigurali su plasman u finale polufinalnom pobjedom nad selekcijom Egipta sa 3:0 (25:23, 25:16, 25:20). 

- Prvi set bio je najteži za naš tim. Možda je Egipćane upravo drugi set slomio pa smo u trećem rutinski došli do pobjede. Važno je da se ekipa nije mnogo potrošila. Irance odlično poznajemo i očekujem uzbudljivo finale – kazao je Hrustemović.

Drugi meč

Odbojkaši BiH na Igrama u Riju u grupnoj fazi takmičenja prije pet dana poraženi su od Irana sa 0:3. 

- Finale će biti sasvim drugi meč – dodao je Asim Medić.

U meču za bronzanu medalju sastaju se Brazil i Egipat.

Inače, utakmica između BiH i Irana započet će minutom šutnje, odavanjem počasti iranskom atletičaru Bahmanu Golbarnezhadu (48), koji je poginuo tokom utrke. On je nakon što je izgubio kontrolu nad biciklom snažno udario u betonski zid. Odmah je prebačen u obližnju bolnicu gdje mu je konstatovana smrt.

Svi poeni

U našem timu protiv Egipta Safet Alibašić osvojio je 13 poena, dok su po 12 upisali Mirzet Duran i Ermin Jusufović. Asim Medić imao je devet, a po pet Adnan Manko i Sabahudin Delalić te je Nizam Čančar dodao jedan.