VIJESTI

Pravni i politički eksperti za "Avaz": Tužilaštvo i SIPA moraju osigurati provedbu odluke Ustavnog suda!

Nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda BiH

A. Du.

18.9.2016

Advokat Nedim Ademović ocijenio je u izjavi za "Avaz" da su na potezu Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) da omoguće provođenje privremene mjere Ustavnog suda kojom se zabranjuje provođenje referenduma.

Arhiviranje volje

Ademović, inače pravni zastupnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u prošlogodišnjem postupku pred Ustavnim sudom povodom ocjene ustavnosti dana RS, rekao je za naš list da domaće institucije, ali i međunarodna zajednica moraju sada aktivno djelovati u sprečavanju održavanja referenduma.

ademovic-nedim2mk

Ademović: Institucije moraju djelovati

- Osim državnih institucija, koje praktično sada moraju odbraniti suverenost Ustavnog suda, pa i same države, međunarodna zajednica je sada u malo boljoj situaciji nego ranije iz prostog razloga što ima mogućnost da aktivira bonske ovlasti, i to uprkos nekom protivljenju Rusije. U ovoj situaciji bi Vijeće za implementaciju mira (PIC) moglo iskoristiti taj mehanizam - kazao je Ademović.

On ističe da je jedan od ciljeva određenih predstavnika vlasti RS da se održi referendum bez obzira na to hoće li on biti proglašen nevažećim, a njegovi rezultati poništeni. 

- Samo održavanje tog referenduma predstavljat će svojevrsno arhiviranje neke volje srpskog naroda da podrži jedan antidržavnički čin. To može značiti jedan kredit u budućnosti kada okolnosti možda budu drugačije, koji će biti korišten za sasvim druge ciljeve, pa čak i secesiju - istakao je Ademović.

On je dodao da je priželjkivao ovakvu odluku Ustavnog suda, ali je nije očekivao s obzirom na strašne pritiske na ovu pravosudnu instituciju.

Politički pritisak

Politički analitičar Adnan Huskić izjavio je za "Avaz" da je Ustavni sud BiH donio principijelnu odluku u vezi s referendumom o danu RS, "uzme li se u obzir besprizorni politički pritisak na ovu pravosudnu instituciju".

huskic

Huskić: Besprizoran pritisak na Sud

- Uzmimo samo za primjer izjavu predsjednika Narodne skupštine RS Nedjeljka Čubrilovića, koji je pozivao Ustavni sud da uvaži zahtjev iz RS. To su krajnje neprihvatljive stvari u 21. stoljeću. Da je Sud na bilo koji način promijenio odluku, izgubio bi svoju vjerodostojnost - istakao je Huskić.