BIH

Tanja Krstović, inžinjer letač i poručnik: Nisam bila povlaštena na Vojnoj akademiji

Žene u Oružanim snagama BiH

G. DAKIĆ

18.9.2016

Banjalučanka Tanja Krstović (32) jedina je žena iz Republike Srpske koja je upućena na Zrakoplovnu vojnu akademiju u Atini. Ona je poručnik u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, inžinjer letač i jedina žena u OSBiH koja je završila Zrakoplovnu vojnu akademiju. U razgovoru za “Avaz” Tanja kaže da je o pozivu letača razmišljala još od osnovne škole.

Zahtjevna obuka

- To mi je bila životna želja. Po završetku srednje škole, interesirala sam se za mogućnosti školovanja. Kao i u svemu, bilo je potrebno mnogo truda, upornosti i malo sreće, s obzirom na to da je školovanje predviđalo samo upućivanje muškaraca na Vojnu akademiju – govori Tanja.
 
Kriteriji za pohađanje Akademije su, dodaje ona, bili jednaki za sve – i za žene i za muškarce. Žene, kaže Tanja, nisu bile u povlaštenom položaju.
 
- Obuka je bila veoma zahtjevna od početka do kraja školovanja i svi smo morali zadovoljiti stroge zdravstvene kriterije. Pored akademske obuke, imali smo i svakodnevne fizičke vježbe i provjere spremnosti u različitim situacijama - dodaje Krstović.

Ministarstvo odbrane RS Tanju je 2005. godine poslalo na Zrakoplovnu vojnu akademiju u Atinu.

- Školovanje je trajalo pet godina, a na tom putu bilo je neophodno istrajati i savladati različite teškoće - kazala je Tanja. 

Obuka je, dodaje ona, obuhvatala praćenje nastavnog programa, redovno polaganje ispita, strogu vojno-pješadijsku i strogu psihofizičku obuku, redovne zdravstvene preglede i svakodnevno učenje grčkog jezika. 

- Svaki pitomac je morao biti spreman da poštuje zakone i propise škole. Uobičajen dan na Akademiji je popunjen obavezama koje su bile određene planom. Dominantan element koji mora biti prisutan u svakome ko želi da dođe i završi Zračnu vojnu akademiju je ljubav prema zrakoplovstvu - smatra Tanja.

tanja-uniforma

Krstović: Svaki let je poseban za sebe

Mi-8T

Nakon završetka Vojne akademije, stekla je zvanje diplomiranog inžinjera za avion-motor, nakon čega je završila dodatne obuke i stekla zvanje inžinjera letača i potom je primljena u Prvi helikopterski skvadron Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane u Banjoj Luci.

- Učestvujem u letačkim aktivnostima na helikopteru Mi-8T, a kao inžinjer letač, učestvujem u letačkim aktivnostima, održavanju zrakoplova i pregledima helikoptera. Svaki let je poseban - naglasila je Krstović.

Hitna pomoć u helikopteru

- Kada se prije nekoliko godina između Doboja i Tuzle desio pad malog sportskog aviona, bila sam član ekipe koja je upućena u pomoć. Imali smo zadatak da prevezemo preživjele članove posade u najbliži zdravstveni centar. Bilo je teško, jer je teren bio nepristupačan i nepovoljan, ali smo, zahvaljujući uigranosti i stručnosti posade, uspjeli prevesti sve unesrećene na konačno odredište - kazala je Krstović.