LIFESTYLE

Ovu fotografiju ni u ludilu ne smijete staviti na Facebook

Internet prevare

18.9.2016

Naširoko je poznata činjenica koja je postala pravilo: nikada ne postavljajte vašu adresu na društvene mreže. 

Danas postoji i novo pravilo - a to je da ne smijete da postavite ni fotografiju vaše avionske karte i pasoša na internet.

Razlog toga je dvodimenzionalni QR barkod koji se nalazi na vašoj avionskoj karti i koji se može iskoristiti za razne prevare. 

Steve Hoo s internet stranice iflyflat.com.au želio je da vidi koliko tačno informacija može da sakupi o osobi koristeći detalje s avionske karte - a rezultati su zastrašujući. 

Nakon što se ulogovao na aviokompaniju putem aviokarte koju je pronašao na društvenoj mreži, lako je dobio pristup nalogu osobe na osnovu podataka sa karte. Ovo znači da je imao pristup: 

- Putnikovim ličnim podacima, uključujući ime 

- Turi putovanja putnika - gdje će putovati i kada 

- Broju sjedišta 

- Detaljima leta 

- Ukupnim troškovima putne karte 

- Datumu kada je karta kupljena 

- Zadnje četiri cifre bankovne kartice kojom je kupljena karta 

Međutim, šta ako volite da se hvalite time da idete na odmor i želite da postavite samo dio fotografije putne karte? I tada je odgovor - ne. 

Hoo je i to provjerio pa je pronašao fotografiju djelića karte na društvenoj mreži na kojoj se i dalje video dio barkoda. Ne samo da je on na osnovu toga mogao da dobije informacije o putniku, već postoje i kompjuteri i drugi uređaji koji lako mogu da pročitaju detaljne informacije. 

Tako da ako, na primjer, insistirate na tome da izazovete zavist kod poznanika vašim odmorom, radije fotografišite noge u bazenu ili moru, a ne vašu avionsku kartu.