BIZNIS

Održana 15. Kantonalna izložba stočarstva "Cazinski sajam 2016"

Izložba stočnog fonda

S. J.

18.9.2016

U okviru tradicionalne manifestacije "Cazinski sajam 2016", čiji je organizator općina Cazin, na pijaci u naselju Slatina održana je 15. Kantonalna izložba stočarstva, koju je pratio veliki broj posjetilaca.

Nakon riječi dobrodošlice, koje je prisutnima uputio Zuhad Porčić, član Organizacionog odbora, o značaju ove manifestacije govorio je načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević.

U takmičarskom dijelu bilo je zastupljeno pet kategorija, a izložena grla ocjenjivale su dvije Stručne komisije.

kvalitetna-grla

U kategoriji krave muzare simentalske pasmine, prvo mjesto i nagradu od 1.000 KM dobilo je grlo vlasnika Hilmije Nukića iz Bihaća, drugo je bilo grlo vlasnika Ćamila Begića (700 KM), treće grlo vlasnika Amara Begića (500 KM), četvrto grlo vlasnika Mujage Begića (300 KM), a peto grlo vlasnika Emraha Begića (150 KM), svi iz Cazina.

U kategoriji bikovi simentalske pasmine, prvo mjesto osvojilo je grlo čiji je vlasnik Teufik Bajrić (700 KM), drugo je bilo grlo vlasnika Selima Porčića (500 KM), a treće grlo vlasnika Đulage Šepića (300 KM), svi iz Cazina.

U kategoriji stada ovaca, prvo mjesto i nagradu od 500 KM osvojilo je stado vlasnika Zahida Ćoralića, drugo je bilo stado vlasnika Adema Bajramovića (300 KM), a treće stado vlasnika Zinaida Šarića (200 KM), svi iz Cazina. U kategoriji brdskih konja, pobijedilo je grlo čiji je vlasnik Ismet Bajrić (500 KM), drugo je bilo grlo vlasnika Elvira Džakulića (300 KM), oba iz Cazina, a treće grlo vlasnika Adisa Kulauzovića iz Bosanske Krupe (200 KM).

stada-ovaca

U kategoriji visoko steonih junica simentalske pasmine, prvo mjesto osvojilo je grlo vlasnika Ćamila Begića (1.000 KM), drugo je bilo grlo vlasnika Razima Velića (700 KM), treće i četvrto mjesto zauzela su grla čiji je vlasnik Suad Šarić, za što je dobio nagrade od 500 i 300 KM, dok je peto mjesto pripalo grlu čiji je vlasnik Teufik Bajrić (150 KM), svi iz Cazina.

Ocjenjivanje izloženog stočnog fonda vršile su dvije Stručne komisije. Prva je vršila ocjenjivanje krava muzara i visoko –steonih junica, a činili su je: predsjednik Nermin Pračić i članovi Denis Kozlica I Ahmet Lipović, dok je druga komisija ocjenjivala konje, bikove i stada ovaca, a bila je u sastavu: predsjednik Jasmin Brnjak I članovi Sanela Pipo i Miloš Rodić.