BIH

Inzko: Odluke suda se moraju poštovati, suzdržati se od daljnjih eskalacija

Oglasi se i visoki predstavnik

Avaz.ba

17.9.2016

Visoki predstavnik Valentin Inzko naglasio je danas da se odluke koje je donio Ustavni sud BiH moraju poštovati, uz podsjećanje da je nadležnost Suda jasno utvrđena u Aneksu 4. Daytonskog mirovnog sporazuma, prema kojem u jurisdikciju ovog suda spada rješavanje sporova između različitih razina vlasti.

On smatra da je, u tu svrhu, Sud danas donio teške odluke da ne prihvati zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje prethodne odluke Suda o Zakonu o praznicima te da obustavi primjenu odluke o referendumu koju je usvojila NSRS, sve dok ne donese odluku o njenoj ustavnosti.

- Današnje odluke još jednom pokazuju koliko je važna uloga ovog suda za poštivanje Ustava - priopćeno je iz OHR-a, javlja Fena.

U tom kontekstu, visoki predstavnik poziva vlasti u RS da se uzdrže od provođenja referenduma koji nema zakonske osnove i kojim bi se izravno prekršila odluka Suda. Ovdje više nije riječ o praznicima Republike Srpske, smatra on, nego o izravnom osporavanju državnog pravosuđa.

Kao konačni autoritet za provođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma, visoki predstavnik ponavlja da je Ustavni sud temelj Aneksa 4. Mirovnog sporazuma, i od ključne važnosti za njegovo provođenje. Upozorava da bi osporavanje njegovih nadležnosti održavanjem referenduma predstavljalo izravno i ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, što bi imalo utjecaj na stabilnost zemlje.

Visoki predstavnik poziva sve strane da ispoštuju odluke koje je danas donio Ustavni sud BiH, da se suzdrže od daljnjih eskalacija i okrenu pitanjima od suštinske važnosti za zemlju i njene građane.