VIJESTI

Salkić: Važno je da su sudije ostale principijelne i dosljedne svojoj ranijoj odluci

Potpredsjednik RS nakon odluke Ustavnog suda BiH

D. K.

17.9.2016

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ocijenio je izuzetno važnom odluku Ustavnog suda BiH, koji je na današnjoj plenarnoj sjednici odbio zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanjem odluke o obilježavanju 9. januara.

- Za mene je najvažnije da su sudije Ustavnog suda BiH ostale principijelne i dosljedne svojoj ranijoj odluci i da nisu prihvatile ovaj politički zahtjev NSRS. Važno je da je Ustavni sud BIH izrekao privremenu mjeru da se ne može provesti referendum. Dakle, to su vrlo važne poruke koje je poslao Ustavni sud BiH - kazao je Salkić za Avaz.ba.

Osvrnuo se i na raniju izjavu potpredsjednika PDP-a Igora Crnatka, koji je kazao kako se još uvijek ne zna da li će referendum biti održan, ali da uopće nije sporno to da će 9. januar i ubuduće biti Dan RS.

Za nas nikada nije bio, nije ni sada, a niti će u budućnosti biti prihvatljiv 9. januar kao Dan RS. Prihvatljivo je da RS ima dan koji će obilježavati kao svoj dan, ali ne 9. januara. RS nije samo entitet srpskoga naroda, već svih građana i svi građani treba da se prepoznaju u svemu onome što se dešava u tom entitetu - zaključio je Salkić.